Publicerad Lämna en kommentar

Proteinbars – Rocky road

Alltså nu ska ni få smaka på det goooodaste proteinbar receptet jag någonsin gjort! Det är inspirerat från ett recept som hittades via googling och kommer troligtvis ändras lite på vägen, tex kommer jag byta ut smöret framöver mot kanske jordnötssmör eller mandelsmör. Men receptet som det är är galet gott och jag rekomenderar det starkt! Ändra så det passar dig och dina behov/allergier som bäst!

Whey – 80 var med smak av rocky road.

Publicerad Lämna en kommentar

Cykellampa guide !

Nu är ju detta olika beroende på vart man bor här i Sverige, men här i Norrköping så börjar det redan bli mörkt vid 18.30 (?!?!?!) och det känns som att det var igår som det började mörkna vid 23.00. Och även om jag egentligen ogillar det SÅ måste jag ändå säga att det är lite mysigt. Mer färger i skogen, värmeljusen och mysbelysningen åker fram mer och stickade sockarna åker på. Förvisso har sockarna vart på i redan en månad, men det är en annan femma..

Men med mörkret ute så börjar man lura lite på lampor att sätta på cykeln eller på huvudet och där börjar djungeln. Det finns tusen olika märken och modeller att välja mellan vilket kan göra det väldigt svårt! Därför kommer jag inte snacka så mycket produkter i sig utan jag kommer hjälpa er att välja rätt genom att göra er mer medvetna om vad ni ska leta efter! Sen självfallet berättar jag vad jag själv kör med i slutet på detta inlägg.

Men först ska vi reda ut vad begreppen lumen, watt osv innebär:

 • Lumen, lm. Anger mängden ljus som en ljuskälla avger.
 • Lux, lx. Anger illuminans, hur mycket ljus som träffar en viss yta. En lux motsvarar en lm/m2.
 • Candela, cd. Ett mått på ljusstyrkan i en given riktning från en ljuskälla. En smal ljusstråle från en lampa ger högre cd-värde än en bred stråle från en lampa som avger samma mängd ljus (samma lm-värde).
 • Watt, W. Anger hur mycket elektrisk energi lampan drar.

Vad är du ute efter, vart ligger ditt behov?

När du ska välja lampa så ska du även kika på vad du ska ha den till. Vill du bara bli sedd eller vill du se lite också? Ska du köra på belysta vägar eller ska du in i skogen? Anpassa ditt köp efter vart ditt primära cykelområde är och börja sedan lika lite efter vad som passar dig och din plånbok.
Man snackar mest lumen när man ska välja en belysning och för dig som mer eller mindre enbart vill bli sedd så kan du välja vad som helst. Det spelar lixom ingen större roll. Men för dig som ändå vill kunna se lite så ska du få lite braiga tips nedan:

Pendlaren, du som vill se men inte göra personen du möter blind
Är du en cyklist som kör mest i stradstrafik och ska du ha ett bra sken på din pendlarhoj så bör du lägga dig mellan 300-400 lumen. Då ser du bra men får också lite hjälp från gatubelysningen att lysa upp vägen. Du kan känna dig trygg och säker när du kör i den typen av miljö.
Kör du även i lite mörkare passage där det inte finns någon gatubelysning så bör du gå upp mot 600 lumen. Då har du även en väldigt bra sikt när det är som mörkast OCH du bländar inte heller din mötande traffikant! Lite sådär schysst tänker jag 🙂
Räkna med att en sån lampa kostar mellan 500-1000 kr

Skogscyklisten, den riktigt jobbiga bländaren.
Jag får göra mig skyldig till det scenario jag kommer måla upp här nedan, men skogscyklister är de värsta när det kommer till att blända. På riktigt! Vi behöver ha rejält med krut i våra lampor för att kunna se stigarna vi ska köra på och på så vis kunna planera vägen och tima lyften. Men. lamporna sitter ofta på huvudet så när man vänder sig mot sin kompis för att prata så VIPPS!!! Där försvann synen i några sekunder. Kul.
Med det sagt så bör en skogscyklist ligga över 1000 lumen på sina lampor. Då lyser det upp stigen tillräckligt bra för att kunna navigera dig på ett enkelt och säkert sätt samt att du får en roligare tur! Personligen rekommenderar jag både en lampa på hjälmen och en på styret. Då har du alltid sikte rakt fram och kan enkelt planera vägen med blicken (läs lampan på huvudet).

Batteritid är en viktig del att kolla upp vid köp av beslysning. För det är lite halvtrist att börja turen med att kunna se för att sedan få navigera hem i en bläcksvart skog = inte tok-bra sikt. Och där kommer också en fördel in med att ha två lampor – skulle ena go bananas så har du fortfarande en ljuskälla kvar. Förhoppningsvis. Men en god batteritid alternativt att köpa med ett extrabatteri är att ha med i åtanke när du ska införskaffa din nta strålkastare!

Får lamporna blinka?

Även om ett blinkande ljus blir mer uppmärksammat för trafikanten du möter så är det inte godkänt att ha en blinkande lampa fram. Däremot bak är det fullt godkänt att köra med din lampa blinkande. Dock på en frekvens av minst 200 blinkningar i minuten.

vad använder jag ?

Jag kör med en Cavo multisportlampa på huvudet som jag haft i x antal år. Där fick jag med båda hjälmfäste, pannband och fäste för styret. Jag hade en starkare innan av samma märke där batteriet är på språng 🙁 Den behöver en större batterikapacitet för att kunna lysa så jag kan inte ta det från min nuvarandra cavolampa. Den är köpt på Haga cykel men finns inte kvar där eller någon annan stans vad jag har sett. Men för att visa specen på den så har ni en länk här:

Cavo multisport lampa

Jag använder även en lampa på styret för att komplettera upp så mycket jag kan! Även den är av äldre modell (haha vad mycket jag bidrar med) så jag kan inte länka den heller! Det är en Focus lampa men jag är ett stort fan av cat eye lampor med och länkar en nedan:

Cat Eye framlampa för styret

Så säger lagen om cykelbelysning

Utdrag ur Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:144) om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar:

14 § Cykel ska vid färd i mörker ha lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt (baklykta) och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Cykel ska vid färd i mörker även ha
1. strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus framåt av sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
2. lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
Baklykta på cykel får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.
Har strålkastaren bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.

Hoppas ni gillade texten och att det gav lite inspiration för vad ni ska införskaffa er nu när mörkertimmarna blir fler!

Ha det bäst!!

Publicerad Lämna en kommentar

Cykelsemester !

Tänka sig! Jag tog mig min första semester på ca 3 år nu vilket var så gaalet skönt! Det var dock oerhört svårt att inte tex ”hålla på med hemsidan nu när jag har lite tid över” men jag var fast bestämd på att mailen var den enda jag fick hålla koll på under förra veckan och jag höll det! Mycket cyklande, slappande och umgängen gjorde mig gott! Och nu är jag tillbaka med en härlig energi i kroppen!! 😀

Första dagarna på semestern hade jag bestämt mig för att testa nya cykelställen. Syftet med de olika destinationerna varierade och jag kommer att speca dom nedan så ni hänger med på vad mitt syfte var och kan se ifall det matchar med just det ni är ute efter! Jag gjorde denna resa ensam vilket inte var några som helst konstigheter och var toppenkul det med(även om jag är jordens tönt och längtar hem typ direkt). Jag tycker det är viktigt att man gör saker man önskar göra och inte begränsar sig för att man inte vågar eller för att ”man inte har någon att göra det med”. För att för mig är det värre att ångra något jag inte gjorde än tvärtom (inom vissa rimliga gränser såklart :’) ). Sen gillar jag att va själv ibland med så det bidrar ju såklart till mitt val att göra detta ensam med, såklart 🙂
Så, vad jag ville säga med detta är att jag hoppas att du som läser detta, som kanske är sugen på att göra något men inte har någon att köra med – begränsa dig inte bara för den, egentligen, obetydliga anledningen! Det finns alltid folk längs vägen att bubbla med, det finns tid att bara vara och anpassa allt exakt efter hur du vill att det ska va. Och det är magiskt! Det måste ju egentligen vara VÄRRE att sitta hemma och önska något men sätta en egen mental spärr för det, än att testa och ”det kanske inte var så kul som du önskat men nu har du testat”?
Det är iallafall så jag lever. Det behöver inte vara rätt men jag slipper ångra något jag inte gjorde..
Hur som, nog om det, nu ska vi snacka om resan! 😀

Isaberg

Min fokus denna resa var – teknik! Och en destination jag har vart sååå sugen på att åka till såååå länge är stället många åker till för att öva just det ääär – Isaberg! Men tid och timing har satt käppar i hjulen innan för att åka dit TILLS nu!
Så på förmiddagen rullade jag iväg från Norrköping med isaberg som mål. Jag hade packat cykeln (japp jag glömde inte ens sadeln denna gång!!), ett par uppsättningar cykelkläder, vardagskläder och annat kul som kunde bebövas mina dagar bland skog och mark! Jag hade bokat hotell i förväg och va taggad på ett par timmar i Isaberg!

Leder jag var intresserad av att köra var röda. För att förtydliga så fanns det olika svårighetsgrad på lederna som var graderade i färg. Grön, blå, röd och svart. Svart, enligt min mening, är mer menat för endurohojjar och/eller DH cyklar. Mycket rullsten och mycket branta slingor.
Röda, som jag var fokuserad på, var också bitvis brant MEN inte lika brant som svart. De va även mer hanterbara med min XC hojj och kändes mer safe – även om vissa bitar var en liten pulshöjare.. 🙂
Nu testade jag enbart en svart men min uppfattning var även att de gick bara nedför medan röda kunde va knixiga uppförsbackar med vilket också var en del jag ville nöta på.
Blåa leder var mer som ”vanlig skog”. Ganska enkel och passar vem som helst. Finns några knixigheter men inget som på något sätt skulle vara omöjligt för den färska cyklisten. Grön testade jag inte men anar att det var super enkelt, typ grusväg.

Jag körde alla röda leder och någon blå.

Mitt i anläggningen så finns det många möjligheter till att NÖTA hinder eller situationer man är obekväm i. Spångar, dropp, hopp, kurvor, framhjulslyft m.m. Riktigt riktigt grymt och finns många steg vilket innebär att man kan lägga sig på lägsta nivån först för att sedan stega upp.

Inne på området finns cykeltvätt, man kan köra snacks, mycket personer tillgängligt att fråga och ganska lättnavigerat. Eller ja. Jag var galet osäker först men det finns en karta som är ganska så bra och iomed att personalen var så tillgängliga så var det lätt att haffa tag i någon att fråga. Alla lederna var ju uppdelade med start i 3 olika portaler. Så sålänge man hittade portalerna så var det bara att följa den markeringen man var ute efter.

En nackdel dock var att man kunde köra på en led, som plötsligt blev en annan! Inte att den byter färg men att den byter namn vilket kan vara förvirrande ibland. Men annars var markeringarna super super bra!

Galet kul och en resa som var oerhört värd att göra!
9/10 i betyg!

Hissar:
Enkelnavigerat
Tydliga markeringar
Roliga slingor
Grymt teknikområde

Dissar:
Man kör fort igenom lederna
När jag va där var liftarna ej i bruk

Göteborg – XCO SM banan

Efter en natts sömn i Jönköping så rullade jag mot Göteborg och skatås! Där ligger nämligen XCO SM banan som ska (förhoppningsvis) arrangeras i September iår. Den banan är inte helt markerad (markerad till viss del) så jag hade den enorma turen att bli guidad runt vilket INTE hade gått annars! Det va superlätt att ta GPS:en bort och parkeringar var det inte några problem att hitta..

Väl på plats så trampade man bort till starten. Jag hade kikat på en video innan på banan och såg ett hopp som var ganska så ”i början” av banan. På videon såg det ut som ett litet hopp med toppenbra landning som inte ska vara några problem. Och med facit i handen så var det inga problem. Men när man stod där bredvid den byggda träbron med ett rent dropp ned så blev man plötsligt lite nervig. ”Kommer detta ens att gå? Om man landar lite fel så gör det ganska ont.. ”
På plats var även en Allebike’are samt två tjejer som också planerade att köra i höst. Allebike’aren var en såndär riktigt snabb en och hade noll procent problem att ta några av hindrena på banan och var så förbaskat snäll att han stannade upp och gav lite tips på hur vi skulle tänka när vi körde det specifika hoppet. Tusen tack för att du tog dig tiden!
Efter att ha velat, funderat, övervägt och lurat så körde jag och tjejerna efter Allebike’aren ned för hoppet och alla klarade det utan några som helst problem!

Resten av banan var ganska ”enkel” i den meningen. Det var inget jag upplevde som väldigt avancerat utan snarare GALET KUL!! En rejäl pulshöjare i form av en tung backe upp som tog ca 3-4 min att trampa uppför och sedan kom man till lite ”pump-hopp”, backe igen och sedan serpentiner nedför. Ett varv var ca 4 km och innehöll mycket rötter, sten, några dropp, hopp och puls.
Banan får en klar 9.5/10 i rolighet.

Tack Anders för guidningen!!!

Lidköping

Efter en förmiddag i Göteborg, snack och lite lunch så drog jag mot Lidköping. Där skulle jag nämligen träffa en kille vid namn Tomas som har kört Världscup, EM, VM och mycket mer! Han jobbar delvis som kursledare och hjälper personer vässa tekniken! Då mitt fokus denna resa var just teknik så kändes det stoppet som ett förjäkla bra stopp på vägen! Vi körde inte så mycket i skogen utan det var mer på utvalda platset för att kolla och nöta specifika saker. Vi snackade lite timing, kurvtagning, hopp, bunnyjump och wheelie! Svin super KUL att få lite tips på smådetaljer som man inte tänker på annars. Vinkel på armbågar och handleder, viktfördelning i kurvor osv.
Och jag kan säga som såhär – han va förjäkla duktig och är en typisk som person ”som får allt att se så jäkla lätt ut så man ogillar dom lite i smyg fast ändå inte”.

Men! Jag hade sjukt kul, fick hälig beröm och åkte därifrån med gott självförtroende (även om mina bunnyjumps sög, men nu har jag printat in rörelsen i huvudet iallafall)

Tack för den kvällen!! 🙂

Ånnaboda

Det blev en natt i Lidköping och sedan rullade jag vidare till Örebro, ånnaboda! Där har jag cyklat en gång innan med min pappa, tror det var förra året, och kan mer eller mindre säga att upplevelsen var samma denna gång som förra gången.

Det är enkelt att hitta tid och parkeringsmöjligheterna är stora. Man hittade markeringarna ganska så fort MEN dock ingen bra portal som visar distanserna osv. Det fick jag pka till reception för att ta reda på (vilket inte var några större problem, de va super trevliga). Ånnaboda är också uppdelat i protaler så en portal leder till flera leder.
Mitt mål var att ta en svart led som inte var så toklång och tänkte börja med en 9km.

Lederna i Ånnaboda är lite annorlunda mot Isaberg även om de är uppdelade i färg. Här är färgen baserad på ansträgningen med. Tex en bana som är svart behöver inte vara superteknisk utan den kan vara väldigt lång eller/och ha mycket höjdmeter så den blir ansträngande av den anledningen. Och en svart i ånnaboda är inte lika svår som en svart i en bikepark utan funkar super att köra med en XC hojj. Så i det avseendet så är det toppenkul att köra i ånnaboda! Många leder och FINA leder. Miljön är bitvis supermysig och det är en liten camping i närheten. Det finns cykeltvätt, omklädningsrum, restaurang och mycket andra braigheter som man önskar när man är på resande fot.

Men

DET ÄR SÅ DÅLIGT MARKERADE LEDER. Jag kan vara ouppmärksam ibland och jag har ett uruselt lokalsinne så det påverkar tveklöst min upplevelse. Men. Det är verkligen dåligt markerat. Det är många många gånger man får stanna upp och fundera ” är jag på rätt väg?”, cykla tillbaka och inse att man antingen är rätt eller helt käpprätt åt h.
Många av markeringarna är bakom träd eller buskar så man antingen inte ser dom för att det är igenvuxet eller så ser man dom ca 1 m innan man ska svänga av när man kör ned för en brant backe med lite tekniska delar i. Så man har med andra ord väldigt lätt för att missa om man inte timar in ”ögonlyftet” rätt. För mig så sänker det upplevelsen lite att man ständigt måste ha dyngkoll på vägen för att det kan vara en dold skylt eller att man ofta kör fel, så tyvärr kommer jag inte åka dit så många gånger även om själva stället är toppen!
Hoppas att de kanske får så pass många önskemål från cyklister att de faktiskt tar tag i det. Jag själv ska skicka in ett.

Så ånneboda får 6/10 där markeringen sänker stället men själva lederna höjjer det.

Katrineholm

Min sista destination för denna resa – katrineholm! Dom har tagit sig till att rusta upp deras ställe rejält och man skulle kunna säga att det är ett mindre ånnaboda! Ingen cykeltvätt eller sånna lyxigheter, men, f ö r j ä v l a bra markerade leder! Man behövde aldrig fundera på om man är rätt för om tanken dyker upp så kommer även en markering tätt inpå! Samma sak där med att du har färggraderade leder men här är de mer i svårighetsgrad än i ”jobbighet” OCH du får även en beskrivning på varje led precis vid ”moderstigen” (alltså där nästan alla leder startar).

Tydligt, enkelt och snyggt

Vi körde 3 olika leder där en var uppvärmningsled, en var ”test av svarta leden” och en var ”utfyllningsled”. Jag minns inte färgen på första men har för mig att den var blå. Det innebar i det fallet att det var lite stig, lite grus och små knixiga partier men inget avancerat. Men iomed att det hade regnat dagen innan så var det halt på sina hörn. Den rutten var på ca 1 mil och var riktigt fin!

Sedan körde vi en svart. Och en del av den var OMÖJLIG att köra. Egentligen inte för att den var teknisk i den meningen men för att det var SAND så man kom ingenstans. Tänk dig en större pumptrack i utformningen med brant uppför och brant nedför som är täckt i sand. Det va helt OMÖJLIGT! Man bara sladda! Såååå där fick vi gå med cyklarna tills det blev stig igen och lite med lättkörligt! De hade byggt trähopp och dropp som vi också körde alla förutom en. Och det var egentligen inte för att den var så avancerad utan som försiktighetsåtgärd. Det hade som sagt regnat vilket innebar att alla träbroar var väldigt hala. Och iomed att den var en lite värre variant med en träbro som landning så kändes det onödigt att utmana ödet. Så där rullade vi förbi.

Efter den svarta så avslutades det med en 15 km rosa slinga. Den skulle vara den roligaste av dom alla sa en av banbyggarna och det håller jag med om! Inte så teknisk men många ställen man kunde hålla ett flow och det var lixom bara en väldigt härlig slinga!

SÅ betyget för katrineholm blir 8/10. Minus blir att det inte fanns några vatten eller tvättmöjligheter samt att det va ganska få slingar av mer avancerat slag, men plus får de gryyyma markeringarna och förjäkligt FINA rundorna.

Publicerad Lämna en kommentar

Långloppsläger på bauergården med elna

Nu äntligen kommer inlägget om den fantastiska helgen i Gränna med helt otroliga cyklister! Jag vill summera det först med några korta ord innan ni kan läsa lite mer nedan samt se bilder – alltså jag är så nöjd. Jag och fantastiska Elna och bollat fram och tillbaka hur upplägget skulle bli så bra som möjligt och gå givande för deltagarna som möjligt och hittade ett upplägg som gav lite av alla delarna! Hon guidade runt de fantastiska stigarna och grusvägarna samt inspirerade mig och deltagarna till tusen både med sitt sätt och sin föreläsning, jag stod för teknikkursen, lite kost och förhoppningsvis inspiration med!

Så tack! Tack alla deltagare för eran härliga energi och för att ni var där, tack bauergården för service i världsklass och tack Elna för att du ville göra detta med mig och för att vi hittade ett sånt fantastiskt samspel i helgen!

Men nu ska ni få vela lite mer 🙂

Fredag

Dag 1 möttes jag och Elna vid lunch och tog oss en matbit på Bauergården. Lax serverades och jag personligen har ju egentligen så svårt för lax (jag vet, fy mig) men jag försöker ändå ibland bara för att lära mig äta det. Men, vet ni vad – det var gott!! 😀 En kombination av att jag börjar vänja mig vid smaken och att den va oerhört gott tillagad gjorde att den slank ned oerhört fort!

Vi tog oss en liten genomtramp för att känna oss helt redo inför lägerhelgen, snackade ihop oss och sedan började deltagarna droppa in!

Vi startade helgen med välkomsmiddag, introsnack och mycket skratt! 🙂

Lördag

Dagen startades med frukost som var färdigpreppad av personalen av Bauergården då buffén var inställd. Iomed dessa coronatider så tog dem och vi alla extra säkerhetsåtgärder som vi kunde för att minska risken för smitta och detta var en grej av många som vi tänkte på!
8.45 samlades vi för att gå igenom dagen och en kvart sedan rullade vi iväg på Grännas vackra vägar.

Alltså wow säger jag bara! Det var första gången för mig på dessa vägar och det bara slog mig hur vackert det är! Stora fina åkrar, mycket mysiga gårdar och väldigt kupperad terräng. Vi trampade på mestadels grusvägar bort mot en precis nybyggd enduroslinga på Grännaberget – vi fick alltså vara några av dom som premiäråkte den! Lite coolt måste jag säga 😀 Men innan enduroåket så hade elnas fantastiska massa åkt i förväg bort, dukat upp cykelfika till oss alla samt kaffe – hur underbar är hon inte? Och hur glada tror du inte att vi alla blev över det? 😀 Ungefär såhär:

Efter fika bar det av till endurslingan samt lite pumptrack. OJ VILKET NICE SPÅR! ”Ride and develope” – ni har gjort ett galet bra jobb!!

På tillbaka trampen så tog vi mer eller mindre raka spåret och höll takten väldigt lugn och behaglig! Det tar ju så mycket mer än vad man tror när man kör i så kuperad miljö att det var behövligt! Tyvärr hade jag, som tyvärr hänt lite för mycket nu, sån oerhörd otur och vaknade med huvudvärk.. Jag har inte tagit mig till att kolla upp det men mina spontana gissningar på mina konstanta dunkanden är två – antingen har jag migrän eller brist på något. Troligen mineraler, men ska fortsätta forska i det! Så på tillbakavägen så hade den tagit till i höjderna och jag mådde oerhört dåligt. Elna såg det fort som attan och vårat fantastiska samspel gjorde att när vi kom tillbaka så kunde jag ta en snabbnap, ta värktablett (som otroligt nog HJÄLPTE, brukar aldrig göra det) och vaknade till lunchen och mådde betydligt mycket bättre. *pjuh*

Med lunch i magen och en (eller två) brusalvedon som minskade den dåliga känslan så höll jag teknikpasset på eftermiddagen. Vi körde mycket basicövningar MEN precis sånt man behöver öva på!! Kontroll på cykeln, balans, säkerhet m.m.
Detta avslutades sedan med en liten tävling där en polkagris satt på spel – det blev en jämn men hård fight.. 😉

Vill även flinka in – JÄKLAR VA GRYMMA NI VA!! Vissa övningar är klurigare än de andra men ni körde så oerhört bra!!

Efter teknik körde vi frilek i någon timma, vilket i mitt fall betydde VILA. Efter det middag & sedan avslutade vi dagen med en föreläsning!

Egentligen skulle vi köra två på rad, men jag uppskatta tiden liiiiite fel när det kom till min del så vi bestämde att vi delade upp oss så min blev på kvällen där jag snackade om mina första äventyr (cykling till skåne och cykling till kebnekaise) samt hur viktig KOSTEN är när det kommer till prestation och elna kickade igång söndagen med inspiration och braiga tips när det kommer till långlopp! 😀

Söndag

Jag mådde bättre – WIHU! Inte bra, men bättre! Vi startade denna dag skapligt med elnas grymma föreläsning och skulle efter den + frukost ut på en runda som var mer i skogen och övade på branta uppför och lite teknik på de delar som kom på vägen! Körde även här ett litet mini-race för att öva på just PULSEN som kommer vid start! Lika roligt som övriga dagar och deltagarna levererade på topp som vanligt! Så förbaskat roligt när man hör surret i klungan, ser dom kämpa sig fram i spåren och även när man ser en liten utveckling.

Det är det som gör allt så förbaskat VÄRT! Alla förberedelser och allt jobb gör att när man väl är på plats med er så känns det inte ens som jobb. Det är enbart kul. En ren ren fröjd!

Efter cykelturen, lunch och lite snack så tackade vi för dagen!

Vilken helg <3 Tack till alla som var med och ett extra tack till Elna! Jag vill göra MER sånnahär grejer med dig <3

Publicerad Lämna en kommentar

Recept från Hälsokassen – Rödbetsbiffar med solskensris

Veckans recept från hälsokassen är tänkt att pigga upp tillvaron nu som tillfälligt blivit lite mer grå igen! Och vad som används för att liva till färgen, nämligen gurkmeja, har oerhört antiinflammatriska effekter och har tidigare används som gammal folkmedicin. Så en riktig super-krydda!

Enjoy!

Rödbetsbiffar i solskensris

Ägg                                                       1 st
Havregryn                                            2 msk
Salt                                                       1/2 tsk
Svartpeppar                                         2 krm
Gul lök                                                  1/2 st
Förkokta rödbetor                              250g

Råris                                                     2 portioner (läs på förpackning)
Gurkmeja                                             1 tsk
Purjolök                                               10 cm
Morot                                                   1 st riven
Salt & peppar

2 personer:

1. Koka riset enligt anvisningar + med gurkmeja i vattnet.
2. Blanda ägg. Havregryn och kryddor och låt svälla i 5 min.
3. Hacka lök, skala och riv rödbetorna och blanda sedan det + punkt 2. Klicka ut 6 st biffar i stekpannan och bryn tills de fått färg.
4. När riset är klart så blandar du ner purjolöken och rivna moroten.
Smaka av med salt och peppar.

Publicerad Lämna en kommentar

Recept från HÄlsokassen – Fylld Paprika

Här kommer veckans recept taget från Hälsokassen – Hope you like it! 😀

Ris och bönfylld paprika:
Fullkornsris eller råris          0,5 dl
Paprikor                                 2st
Olivolja                                   1 tsk
Gul lök                                    1 st
Vitlök                                      1 klyfta pressad
Krossade tomater                200g
Basilika färsk                        1 msk hackad
Röda bönor avrunna            250g
Salt & peppar

2 personer:
1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen, gärna lite längre för att binda bättre sedan
2. Halvera paprikor på längden och ta bort kärnorna och det vita. Spara stjälken.
3. Blanchera paprikan genom att koka dem i saltat vatten i 3 min. Låt de sedan rinna av upp och ned vända i ett durkslag.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg ner lök och vitlök. Lägg på lock och låt småfräsa tills det blir mjukt. Ca 3 min. Ta bort lock och lägg ner tomatkrosset. Låt puttra i 10min. Salta, peppra och tillsätt basilikan
5. Mosa hälften av bönorna till en grov pure och häll sedan moset, de hela bönorna (avrunna) och det kokta riset i tomatröran.
6. Placera paprikahalvorna på en ugnssäker form och fördela fyllningen. Ugnsbaka i 20min.

Enjoy!

Publicerad Lämna en kommentar

Recept från hälsokassen – Sötpotatisplättar

Halloj grymma ni! Nu är hälsokassen igång igen och det firas med att 1 recept av 5 alltid kommer ut varje vecka!! 😀 Super duper NICE och hoppas ni kommer att gilla dem!

Detta är ett recept jag ÄLSKAR men inser nu att det var länge sedan jag gjorde! Blir nog en favorit i repris snart.
Enjoy!

Sötpotatisplättar
Ägg                                                                           2 st
Sötpotatis                                                             1 st (150g)
Haloumi (laktosfritt)                                       1 st (100g)
Ströbröd  (glutenfritt)                                      3 msk
Maizena                                                                1 msk
Quinoa vit                                                             2 portioner
Broccoli                                                                 250 g
Spenatblad                                                           100 g
Pressad Vitlök                                                     1 st

2 personer
1. Blanda ägg med ströbrödet och majsstärkelsen. Koka quinoan enligt anvisningar.
2. Skala och riv sötpotatisen och haloumin
3. Blanda ned sötpotatisen och osten i äggröran
4. Hetta upp en stekpanna med valfritt stekfett (helst olja)
5. Klicka ut röran i 4st plättar och stek tills de fått färg. Salta och peppra
6. Spenaten + vitlöken steker du hastigt i stekpannan och lägg åt sidan. Stek sedan broccolin sist, bara så den blir genomvarm. Blanda ihop med den kokta quinoan och servera!

Publicerad 1 kommentar

Tips till nybörjarcyklisten – val av cykel

Jag tänkte göra en liten miniserie med blogginlägg där jag delar med mig av tips för nybörjarcyklisten! Och innan man faktiskt kan titulera sig som cyklist så finns det ju en viktig detalj man måste ha – nämligen en cykel! Jag personligen är ju absolut mest inriktad mot mountainbike cykling men har tampat mycket på min landsvägscykel med genom åren.

Detta text kommer att vara uppdelad som så att första delen är rena tips från mig till dig när du ska köpa din första mountainbike eller racer och sedan avslutar jag denna text med att besvara några av de vanligaste frågorna jag får.
So, lets go 🙂

Vad ska man tänka på när man köper sin FÖRSTA träningscykel?

I första hand ska man ju självfallet kolla över sin budget – vad har jag möjlighet att lägga på en cykel? Du ska alltid ha med i räkningen att det tillkommer lite prylar så som skor, byxor, HJÄLM, handskar, slang, pump. verktyg och eventuellt tröja + glasögon (rekommenderar). När du har satt ut det så börjar letandet! Om du känner att du inte kan lägga mer än 4000-5000 kr så skulle jag faktiskt rekommendera begangnat. MEN om du ska köpa något begangnat så bör du ha med någon som faktiskt har bra koll på cyklar. Precis som på bilköp så vet man egentligen aldrig om säljaren är helt ärlig med skicket på cykeln men fördelen med cykeln är att många av de viktiga delarna är synliga så att ett tränat öga kan se dem. Och när du köpt cykeln så bör du direkt lämna in den på service för att kolla upp så allt är OK, så du får cykeln justerad och redo för en tramptur!
I vanliga fall så rekomenderar jag nya cyklar framför begangnat då man har alla servicar och garantier på cykeln ifall något skulle hända och man vet att cykeln kommer hålla i många år framöver. Men har man inte budget över 5000 kr så blir cykelköpet en ganska så basic cykel som KAN sänka din körupplevelse pga att komponenterna på cykeln är ganska billiga och kommer inte agera som du vill. Växlar kanske inte klaffar i med en viss belasning, de kanske börjar rappa och hacka, bromsar kanske är av sämre kvalité osvosv. Därför skulle jag ta en fräsch begangnad framför en sprillans när man pratar MTB/racer i en längre prisklass.

Men om du känner att du kan lägga en budget över 5 000, kanske närmare 10 000 så börjar vi snacka nyköp!

Vad jag tycker man ska tänka på när det kommer till ny cykel, oavsett begangnad eller sprillans, är följande:

 • Hur känns geometrin och ramen? Känns det bra? Om du vantrivs med hur du sitter på cykeln NU så kommer det inte kännas bättre. Du måste dock skilja på ovana och obehag. Sen går det absolut att justera en cykel så den blir mer eller mindre perfekt för dig, förutsatt att du valt rätt ramstorlek, men den cykeln du väljer ska kännas bra och som ”din” när du köper den.
  Det är lite som de säger att ”du kan byta allt på en cykel förutom ramen – för då blir det en annan cykel”.
 • Växlar – vad sitter det på? Nu vet jag att årets Alivio (shimano) är som tidigare Deore (shimano) så det är ändå en bra växeln för den pengen och den kommer kunna klara påfrestning när du skuttar omkring i skogen! Därför skulle jag lägga mig SOM LÄGST (i kvalité) på en Alivio-växel eller motsvarande och allt över (i kvalité) är en grym bonus! Tar du en racercykel så är Claris (shimano) lägsta eller motsvarande som jag skulle lägga mig på för att få en trevlig körupplevelse.
 • Dämpare – finns luft så ta luft! Oftast får du leta bland kampanjecyklarna för att få en luftdämpare under 10 000 men finns det så ta det! Då kan du ställa in dämparen så den dämpar efter din vikt! Andra alternativet är fjäder och en FIN fjäderdämpare är inte dålig, men ska du köra xc, trail eller grus så är det luft alla dagar in the week!
 • Bromsar – vad sitter på? När man kollar mountainbikes så är det mer eller mindre alltid på hydraliska skivbromsar över 5 000 kr (finns undantag självklart) och det är det du ska sikta in dig på! Börjar inte oroa dig så mycket över vilket märke eller hur de ska se ut osv då det, som precis nybörjare, är lite överflödigt. Fokusera då hellre på annat.
  På racersidan så kan man tänka till lite extra dock – vill jag köra skivbroms eller fälgbroms?
  Fördel med fälg: lättare viktmässigt och oftast billigare.
  Fördel med skivbroms: bättre bromsverkan oavsett väderlag samt är sen 2018 godkänt att tävla på.
 • Sadeln – den del du mest troligt behöver byta. Detta ska du INTE tänka på som en grej som angör vilken cykel du köper, MEN, du ska vara oerhört noga i början när du cyklar för att känna av – vad för typ av eventuell smärta känner jag? När man precis börjar cykla så är det vanligt än ovanligt att man får ont i baken för att man håller på att vänja in sittbenen med att sitta på en hård sadel. Och det är just där det enbart ska göra ont – i sittbenen! Börjar du få ont på andra ställen, börjar få domningar i underlivet eller får skav även om du har sadeln på en optimal sadelhöjd och sitter med cykelbyxor som passar dig bra – då MÅSTE du in till en cykelbutik, få dina sittben mätta (superenkelt, du sätter dig på en tex kudde som ”mäter av” dina sittben sen vips vet personalen exakt vilken bredd du ska ha) och välja ut en sadel efter dig.

Det finns absolut mer du kan tänka på som kan höja upplevelsen ytterligare lite till, men jag listade ovan de jag anser är VIKTIGAST för att få en trevlig körupplevelse MEN inte bli allt förvirrad när man är nybörjare och egentligen bara vill kicka igång cyklingen.

Vanliga frågor jag får när det kommer till cykelköp:

 1. Fråga:
  Jag vill precis börja cykla men vet inte om jag kommer vilja fortsätta med det sen. Men vill även kunna pendla med cykeln. Vad ska jag välja?

  Svar:
  Det beror på! Vill du börja träningscykla på asfalt och din pendlingssträcka är mer eller mindre bara på asfalt så skulle jag välja en racerhybrid! Då kan du slänga på saker så som skärmar, lås osv men du har smala däck och en geometri som är lite sportigare! En sån cykel, självklart lite beroende på vilken du väljer, kan du även köra på grus med MEN det kommer inte bli en super behaglig upplevelse då du läs skumpa endel pga att cykeln är mer gjord för asfalt. Och risken för punktering på grus är större med väldigt smala däck.

  Är målet däremot att trampa mer grus och eventuellt väldigt simpla stigar så skulle jag ta en crosshybrid som har dämpning fram MED låsning! Då kan du stänga av dämparen när du pendlar men ta på den när du vill träningscykla i lite skumpigare förhållanden!

  Notera att en racerhydrbid inte är lika snabb/lätt som en ren racer och en crosshybrid inte är lika lätthanterlig och bra att köra ren skog med som en ren skogscykel – det är lite därför de heter hybrid! Det är en mix av olika cyklar som gör att du kan köra i olika förhållanden men den är inte gjord för ett specifikt förhållande.
 2. Fråga:
  Jag är ny på cykeln och får alltid ont i axlar/armbågar när jag cyklar – varför?

  Svar:
  Om det inte ligger några bakomliggande skador så – När man är ny på cykeln så är inte kroppen vad vid den typen av sittställning och belastning som det blir av att cykla så kroppen protesterar lite. När man har cyklat ett par gånger och vant kroppen så ska smärtorna bli mindre. En annan del är också att du hänger för mycket på styret vilket VANLIGTVIS är för att du behöver jobba upp bålstyrkan mer för att hålla upp överkroppen med bålen och inte med dina händer på styret. Gör lite övningar hemma så som tex plankan och aktivt tänk på att spänna bålen när du trampar så är chansen stor att smärtorna minskar.
  En sista anledning kan vara att geometrin/inställningen på cykeln är fel så du måste justera om det för att det ska passa dig. Är din sadel kanske framåttippad så du måste hålla dig upp med hjälp av styret? Är din cykel kanske fel i storleken? Kolla upp sådant för att öka behagligheten på cykeln.

Dyker andra frågor upp gällande cykel eller cykling så SKRIV! Annars hoppas jag att detta inlägg funkar som en liten guide när du ska skaffa din första cykel!

Ha det bäst!

Publicerad Lämna en kommentar

Städa & Träna samtidigt!!

Amen här har vi den! Tanken var lite ”kul grej” när jag skapade den men isåg sen att det var SUPER JOBBIGT😂 Så testa ni med!

Övning 1: Ta ett rum där ni, istället för att skura med skurmopp, doppar en trasa i tvätthinken och skurar för hand! Håll bålen spänd uta… 🤭

Övning 2-3: Fönstertvätt med hopp! Gör upphopp för att spraya på medelet på den övre delen av fönstret och sedan benböj på den lägre delen. Känns när man har ett par fönster att tvätta. Ps. glöm inte att ställa undan grejerna i fönstret….. 😂

Övning 4: Torka av fönserbrädan med benen i 90graders vinkel heeela vägen.

Övning 5: Elementet är en typisk grej som kan samla damm och är en typisk grej som man glömmer torka av. Gör det till en sit-up övning så blir det genast lite roligare (och jobbigare).

Hoppas ni uppskattade min lilla städträningsvideo och låt mig gärna veta om ni vill ha meeer!!! 🙂
Musik: metallica-enter sandman – joel fletcher reece low bootleg

Publicerad Lämna en kommentar

Animaliskt proteinpulver kontra Vegetabiliskt proteinpulver

Samarbete med: http://www.fitnessfrank.com

Som ni önskade så ska jag snacka lite proteiner och mer specifikt proteinpulver! Det är ju lite frågetecken när det kommer till skillnaden på vassleprotein (mjölk) och vegetabiliskt protein så jag tänker att jag ska lyfta dom lite nedan samt jämföra!

Men först måste vi klargöra – vad ÄR Vegetabiliskt protein?

Även kallat veganprotein, är precis som det låter! Det är protein utvunnet ur en eller flera källor av växtriket så som tex Ärt-, havre-, hampa-, ris- och sojaprotein och soja. Det är alltså helt utan animaliska proteiner.

Vassleprotein

Denna har de flesta av oss koll på vad det är! Det är den vanligaste varianten av proteinpulver som är utvunnet från mjölk och de flesta tar för att öka sin totala mängt protein per dag.

Men varför är just Vassleprotein så populärt då?

Joo det ska jag berätta! Det är på grund av sin aminoprofil, som är naturligt hög på aminosyran Leucin! Det är en av de essentiella aminosyrorna som spelar nyckelroll i att stimulera proteinsyntesen och boosta återhämtningen.

Då det har en snabb nedbrytning och tas upp fort av kroppen så är det ett väldigt populärt tillskott att ta efter träningspasset. Att många studier idag pekar på att det inte har någon betydelse om man tar det direkt efter passet eller timmar efter då det är den totala mängden per dag som spelar roll, det är dock ett annat inlägg 🙂

Ett högkvalitativt vassleprotein har flera positiva effekter på oss där det både stärker immunförsvaret och förbättrar återhämtningen. Näringsmässigt är animaliskt protein överlägset vegetabiliska proteiner och många upplever att de smakar bättre. Men det betyder inte att vegetabiliska proteiner inte är bra!

Vegetabiliskt protein

Som nämnt ovan är de vanligaste pulvren gjorda på Ärt-, havre-, hampa-, ris- och sojaprotein och soja. När det kommer till vegetabiliska proteiner så får man räkna med att vissa inte innehåller alla de essentiella aminosyrorna för att det ska kunna kallas ett fullvärdigt proteinpulver. Hampa- och sojapulvren är de som anses unika då de är fullvärdiga medan de andra saknar en eller fler aminosyror för att kunna kallas fullvärdiga. Där kan man välja att komplettera med aminosyror så som tex Glutamin, BCAA och Arginin så har man plötsligt full pott! Kolla upp det specifika pulvret du är intresserad av och vad som saknas för att det ska bli fullvärdigt.

En fördel med växtprotein är att de innehåller många vitaminer och mineraler samt att de ofta är mer lättsmälta då de är fria från gluten (många är, men inte alla), mjölkprodukter och soja (om det inte är sojaprotein). Passar därför bra för dig som har känslig mage! Just det är en del som är en nackdel med vassleprotein – har man känslig mage så är det lätt att man blir svullen av den typen av proteinpulver.

Om vi ska gå tillbaka till aminosyran Leucin som jag tidigare nämnde är naturlig i vassleprotein behöver man kombinera fram i ett vegetabiliskt proteinpulver! Tex har Svenskt kosttillskott kombinerat fram ett pulver med ärtprotein och havre och har därigenom fått en kedja med aminosyror som är ultimat vid träning!

Så i kort!

Att testa vegetabiliskt proteinpulver även om man inte är vegetarian/vegan för att variera sin proteinpulver källa är en toppen bra idé och har du även känslig mage så är det väldigt värt att testa! Se till att kombinationen är rätt och om du är glutenintolerant så kollar du så det inte är någon gluten i. Båda varianterna ger dig det du behöver för att kunna bygga muskler och för att återhämta dig på bästa sätt så var inte rädd för att gå lite utanför dina ramar och testa något nytt 🙂

Hoppas detta inlägg var uppskattat! Om ni vill jämföra olika proteiner så har ni hemsidan www.fitnessfrank.com som jämför och listar olika tillskott!