fbpx

Nödvändiga prylar – NybörjarEdition MTB

Cykelsporten är bland de pryligaste av pryliga sporter. Ja, nu har jag ju inte koll på alla prylsporter såklart. Men i mina ögon är cykling en av de största prylsporter som finns. Man kan byta ut mer eller mindre allt på den befintliga cykeln för att få den lättare, snabbare och vassare. Göra mig själv mer aero med tighta kläder och snabb hjälm. Jag kan lägga samma peng på cykel som du gör för en bil. Men vad behöver nybörjaren?

Jag minns när jag började cykla. Det va så oerhört svårt att veta VAD, i denna vimmel av grejer, som vad nödvändigt för mig. Jag slets lite mellan pappas minimalistiska tänk kring cykling där “man inte behöver så mycket prylar”, till cykelnördarnas nördar som tyckte man skulle ha ALLA prylar. Det böev svårt hitta en bra grund i vad som behövs för komfort men ändå inte drog iväg allt för mycket i pengar.

Därför tänkte jag skriva denna lilla guide för er! Mycket för att jag själv önskade att den fanns när jag började cykla, men också för att jag hoppas att det kan bidra med bra tips till dig som kanske är just i det läget!

Inlägget är i sammarbete med Bikester vilket innebär att alla länkar går till den sidan. Det är dock helt mitt eget val vad som länkas.

Jag kommer att dela upp detta inlägg i tre olika delar. Första delen är prylar till cykeln, personlig utrustning och tillbehör.

Prylar till cykeln.

Med prylar till cykeln menar jag prylar du sätter på själva cykeln. En oerhört given spelare där är självklart flaskhållare & vattenflaska. Det är mer eller mindre det första som ska på cykeln. De produkterna brukar hamna någonstans mellan 50-150 kr vilket inte är en större investering för att inte känna sig uttorkad när man trampar bland skog och mark.

Ditt nästa “måste-ha” är en sadelväska. I den lägger du i slang, däckavtagare, minipump och multiverktyg som passar din hojj. En sadelväska finns i många olika prisklasser men även där kan du lägga ca 150 kr och ha en schysst väska. Det behöver inte alltid vara så fansy pansy utan det viktiga är att den funkar för ditt syfte. Den första väskan jag hade var dock en ramväska med mobil fack på, likt denna. Jag köpte den för att kunna se telefon samtidigt då jag, till en början, inte hade garmin/cykeldator.

Personlig favorit

Personlig favorit på pump är de som du kan dra ut en liten slag från som ska minska risken att man bryter ventilen i sina (troligtvis, iallafall jag) agressionspump över att man fått punktering. Har en pump likt denna. Det FINNS absolut inte något värre än att stå där, mitt i skogen, och plötsligt få en punka utan att ha något att laga det med.

Jag ska såklart inte glömma att nämna kolsyrepatroner. För er som inte vet vad det är: Små patroner + munstycke som du använder för att pumpa upp däcket fort, likt tryckluftspump. Dessa är engångsartiklar och ligger kring 50 kr per patron. Personlig åsikt kring dessa är att jag har svårt att få till det helt när man ska använda dom och OM man har otur och gör något fel vid inpumpning så kan patronen pysa ut all luft och du står där utan något att pumpa med. Så när vi ändå snackar nybörjare och “hålla igen” pengarna så skulle jag säga – köp en vanlig handpump att ha med.

Om man inte kan byta slang då?

Men i detta snack kring punka kanske du tänker att “amen jag kan inte laga en punktering ändå, så varför ska jag ha med det”. Rimligt argument! Samtidigt som det inte är det. Du kan möta på någon i skogen som kan det och kan hjälpa dig. Om inte annat är det god tid att lära sig! Det är så mycket enklare än du tror och jag länkar en video HÄR som du kan kolla på för att starta din resa mot att lära sig!

Känner du trotts detta att: “nej, jag tänker inte lära mig”, så finns en lösning på det med. Länkat HÄR har ni en sk. punkaspray. Den sprayas i via ventilen och om det är en mindre punktering så lagar sig den via vätskan och du kan rulla vidare.

Personlig utrustning

Saker du har på dig själv ingår i denna kategori och vi börjar med det mest uppenbara – Hjälm. Det enklaste valet men också kan va det svåraste. Ska man ha MTB specifik hjälm om man kör MTB, eller är det okej att köra med cityhjälm? Jag skrev en större hjälmguide HÄR som ni gärna får läsa för mer inspiration och info, men korta svaret är: välj det ni trivs bäst med och MIPS! Den ska inte vara obehaglig i affären för det kommer enbart bli värre på cykeln. Och om man får va lite fåfäng – du ska trivas med utseendet. Men mer om det på hjälmguiden som är länkat ovan – KIKA!

Kläder, vad behöver man?

Självfallet tänker jag att det bästa är att börja med ett helt kit – alltså tröja, byxa, vindjacka och hela alltet. Men om man ska ha lite av det minimalistiska tänket så skulle jag säga att cykelbyxor är av absoluta största vikt. Ett par bra byxor som sitter bra, alltså varken för stora så de väckas, men heller inte för små så det spänner åt. Här måste jag slå ett slag för ett specifikt märke, och det är pearl izumi. Jag ÄLSKAR deras byxor MEST av alla andra märken. Alltså ÄLSKAR. Jag såg att de hade ett par byxor på tokkampanj (dock utan hängslen, hängslen är nice) som jag länkar HÄR. Anledning till varför de är favoriter är att de sitter så galet bra och har minskar risken för mig att få skav rejält mycket. Även lagom tjock PADD enligt mina preferenser. Så personligt tips – Pearl izumi är BÄST.

Cykeltröja är inte lika mycket av ett måste, även om det är bra. Du får delvis fickorna bak på ryggen ifall man hellre vill ha slang osv där än sadelväska. Det är funktionsplagg så det andas bra, och beroende på material så fuktabsorberar den ditt svett. Men till en början funkar det bra med din egna funktionströja och en vindjacka du kanske kör på löpning eller annan aktivitet så kan du kompletera med det sen. Men har du råd och vill – kika även tröja. Gärna märket jag nämnde.. 😀

Skor

Jag började min “cykelkarriär” direkt med SPD skor. Med det sagt har jag även min erfarenhet av x antal SPD-vurpor. Men är man precis i startgroparna och kanske är lite osäker på om man vill fortsätta med sporten, så kan detta va en punkt du kan avvakta med. Fördel med SPD är att du både kan trycka och dra i pedalerna och får ett bättre tryck i skogen. Skorna är med en hårdare sula än vanliga gymmpaskor vilket gör att du slipper fläxen i skorna och dels minskar risk för domningar i fötter, men även får ner all kraft i pedalerna. Men återigen – vill du hålla i pengarna kan detta vara en del att spara in på. Köper du SPD skor så behövs även SPD pedaler köpas in.

Det finns även många som väljer att fortsätta köra utan SPD skor/pedaler och kör cykelspecifika skor och flats pedaler MEN man sitter inte fast. Jag får dock erkänna att jag inte läst in mig så mycket på just de skorna och vad man ska kika på lite extra där. Jag länkar dock hela produktkategorin på MTB skor HÄR så ni kan kika runt lite själva. Både SPD men även flats.

Har du kört med flat shoes? Hiss eller diss?

Handskar är något många brukar spara in på, men är det jag skulle säga att man INTE ska spara in på. Hellre spara in på skor och tröja, än handskar. Jag ser det lite som en säkerhetspryl, även om det inte är lika mycket som tex. en hjälm. Ramlar du av cykeln, vart tar du emot dig? Jo troligtvis händerna. Handskar kan bli lite av ett extralager som skyddar dig från att tok-skapas upp. När du cyklar och det är varmt så blir du troligtvis svettig om händerna och kan tappa greppet vid mer teknisk/stenig terräng. Även skav kan uppkomma i det läget. Så handkar hörreni, viktigt!

Hela produktkategorin har ni HÄR. Men personlighen är jag inget jätte-fan av för mycket kuddar, utan lite lagom för tryckavlastning. Exempel på vad jag menar kan va: Detta är mindre. Och detta är mer. Lider man av karpaltunnelsyndrom så skulle jag dock rekommendera tjockare kuddarna.

Sist men inte minst – Glasögon. Egentligen inte något som måste med i första vändan, men kan lova att efter x antal flugor i ögonen och rinnande tårar den blåsiga (eller galet snabba) dagen så kommer du klicka hem ett par. Men för nybörjarkitet så behöver den inte med. Jag bara noterar den som en liten “lägg den på kommande inköpslista”.

Tillbehör

Sist men inte minst – tillbehör du har hemma. Det finns några som verkligen behövs ha hemma och vi börjar med pump. Och då kanske du tänker “men jag har ju en liten pump? Jo, men du behöver ha en stor fotpump där du gärna har en tryckmätare på så du kan se hur mycket du pumpar i. Rätt däcktryck är A & O sätt till vilket grepp du kommer ha, känslan du kommer ha men även hur stor punkarisk du kommer ha. Jag bifogar en liten däcktrycksguide HÄR som ni kan kika på vid behov. Men, fotpump med tryckmätare. Muy importante.

Jag själv kör på tokpeak som fotpump då jag tycker deras pumpar är stabila, hållbara och är väldigt korrekta i sina tryckmätare. Självfallet spelar priset roll, men min generella erfarenhet av det märket är väldigt positivt. HÄR har vi en pump av det märket som inte låt allt för högt i pris, men ändå har tryckmätare i.

Sist men inte minst – tvätt- & smörjprylar. Här behöver man inte köpa alla fansy pansy verktyg och prylar. Diskborstar, dukar från biltema och svampar tar er oerhört långt i eran cykeltvätt. Men ett cykelschampo samt rengöring för drivlinan är enligt mig ett ganska viktigt inköp. Jag har inga åsikter kring diskmedel som många använder, antar att man använder det framförallt till ramen (?), men jag tycker att de cykelspecifika rengöringsmedlen här är fantastiska. De jag kört med och tyckt funkar grymt är muc-offs produkter samt allebike produkterna. Sen kör jag med shinespray efter bara för att det känns så galet LYX att ha cykeln BLÄNKANDE ren efter. Samt att det är lättare att tvätta nästa gång. Men det är mest jag 😀

Smörj smörj smörj.

Nu har ni hängt med länge här i texten och vi närmar oss slutstation. Men smörj till kedja men även rörliga delar är sista “måste ha”-produkterna. Oljan ska vara kedjespecifik olja och gärna baserat på vad du kör. Det finns ju “wet lube” och “dry lube”. Skillanden är precis som den låter. Wet lube är till för våta, leriga förhållanden samt körning under lång tid. Dry lube är till för torra förhållanden. Vill du inte köpa båda varianterna så är det fine, men då skulle jag köra på wet lube då skogen många gången kan tendera att bli blöt.. 🙂

För de rörliga delar kan man ta en spray med lite multi-use. Det handlar mycket om att göra det så friktionsfritt som möjligt och så de rörliga delar kan jobba så optimalt som bara går!

Så, nu har vi skapat ett kit – vad kostar det?

Jag la ned alla de produkter som jag nämnde som viktiga att ha och då har jag inte alltid gått på det billigaste utan jag har valt billigt MEN bra, då skulle vi hamna på en summa av: 2480:- För ALLT. Då har jag alltså lagt i:

 • Hjälm med MIPS
 • Handskar
 • Cykelbyxor, pearl izumi
 • Rengöring för kedja
 • Rengöring för hela cykeln
 • Wet lube för kedja
 • Spray smörj
 • Slang
 • Handpump
 • Fotpump
 • Däckavtagare
 • Multiverktyg
 • Flaska
 • Flaskhållare
 • Sadelväska

ca 2500:- är såklart pengar, men väljer man smart så kan man få väldigt mycket grejer för det! Jag har gjort en print på varukorgen nedan som ni kan kika i ifall ni vill, förvarnar för att bilderna är lite inzomade åt alla håll och kanter men tänker att det kan ge en liten bild av det.

Hoppas ni uppskattade denna typ av inlägg och att ni fick lite nyinspiration.

Ha det BÄST och ha kul i skogen <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *