fbpx

Potatis- & purjolökssoppa

Alltså, denna soppa vinner LÄTT över de soppor jag ätit hittills i gothet samt mättnad. Nu vill jag dock poängtera att jag har vart urusel på att faktiskt laga soppor så denna blir den första på länge, MEN den var otroligt god!

Hösten/vintern är ju en typisk “sopp- & grytperiod” och jag tänker att vi ska följa det temat lite. En del som är väldigt positivt med att laga mer soppor är framförallt att det blir mycket billigare för plånboken då du kan fylla ut dem med säsongens rotfrukter och kål. Det är även ett bra sätt för att få i sina barn lite extra grönsaker om man, när soppan är klar, mixar ihop den till en slät smet.

Till soppan hade jag egentligen tänkt äta egenbakat bröd, men då jag inte hann fixa något så fick ett köpt surdegsbröd funka lika bra.

2 portioner:

Potatis- & purjolökssoppa

6 st potatisar
1 st gul lök
1 st purjolök
2 msk kycklingfond
1 L vatten
0,5 dl hasselnötter
1 msk persilja
1 tsk finrivet citronskal
1/2 dl cream fresh
Salt & peppar

Du ska:

  1. Skala och skriva potatis, lök och purjolök.
  2. Fräs ovanstående i lite fett i en stor kastrull. Tillsätt kycklingfond och vatten sedan koka i 15 min. (tills potatisen är mjuk)
  3. Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna. Lås svalna och krossa sedan nötterna grovt. Lägg i en skål tillsammans med persiljan och citronskalet sedan blanda.
  4. Blanda ner cream freshen i soppan när den kokat klart. Antingen äter man den med bitarna i (som på bilden) eller så mixar man soppan slät. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll upp soppan i en skål och toppa med nötmixen. Ha gärna valfritt grovt bröd till.

20181105204323_IMG_2502

Per person: kcal 318, protein 9.5g, fett 12g, kolhydrater 40g och fibrer 7.5g

One comment on “Potatis- & purjolökssoppa

  1. Det här receptet ska jag absolut kolla. Jag har gjort liknande soppa förut och alltid mixat, men din bitiga soppa med nötmix ser så god ut.
    Tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *