Denna sommar har vart helt otrolig när det kommer till sol och värme. Senast vi hade denna medelhavsvärme var sommaren 1994 och den minns jag tyvärr inte så mycket av då jag halva sommaren låg i magen och sedan den 30:e juli föddes. Så för mig är det den varmaste sommaren i mitt liv.
Men jag älskar sommar och sol! Visst, det kanske var lite TO much ibland, men vi vet ju att när vintern kommer så vill man tillbaka till medelhavsvärmen 🙂
Fast även jag får erkänna att nu när hösten kom så var man lite lättad.
*Pjuh, man kan andas igen*
Lite mörkare, svalare och mer frisk luft. Fantastiskt nu, men ju längre in mot slutet på året vi går desto mörkare blir det, desto mer kläder behöver vi ha på oss och desto mer får vi avsaknad av våran käre vitamin D. Även om sommarens sol har lagrat oss väl, så räcker inte det lagret hur länge som helst.
Vi får i oss D-vitamin på 2 sätt, genom solen mot huden och genom kosten. Det är alltså inget vi kan bilda själva.
Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
Så, då borde man vara helt täckt under vintern då?
Absolut, för många!
Jag personligen måste ta min D-vitamin (vilket jag började med i helgen) genom kosttillskott av den enkla anledningen – jag äter på tok för lite fisk. Det är en punkt jag försöker träna upp men jag tycker det är så äckligt.. Det som är så nyttigt! Fy mig!
Vit fisk funkar, men det är ju inte den som bidrar med tillräckligt av omega 3, 6 och d-vitamin.. Det är ju den feta fisken.
Man bör äta fisk minst 1-2 gånger i veckan för att täcka upp sitt behov över höst, vinter och vårperioden. Gör man inte det, kanske av samma anledning som jag, så bör du fundera över att ta D-vitamin genom kosttillskott.
En lista på livmedel med högst andel D-vitamin.
Är du vegetarian/vegan så MÅSTE du ta kosttillskott under dessa perioder för att inte få bristsympomer. Äter du däremot en lakto-ovo-vegetarisk kost så finns det produkter som både är berikade och innehåller naturliga mängder D-vitamin – det räcker för vissa människor men tyvärr inte alla. Du fyller upp nivåerna lite men inte till den nivån som behövs för vissa människor vilket är, rekommenderat av livsmedelsverkat, 10 microgram per dag. Även om genomsnittsbehovet är 7,5 microgram så rekommenderas 10 microgram för att säkerställa. Är du äldre än 75 år och vistas mycket inomhus oavsätt säsong så rekommenderas 20 microgram per dag.
Så, för att runda av, vet du att du antingen äter på tok för lite livsmedel med hög andel D-vitamin nu under höst, vinter & vår-säsongen så kan det vara värt att börja komplettera med just den vitaminen. Antingen kikar du igenom skafferiet efter en burk du vet finns där, eller så köper du en nu här:
I den länken ovan så finner du både D-vitamin för blandkostaren men även för veganen.
Hoppas ni uppskattade denna artikel 🙂
Stöd gärna mitt arbete på sociala medier!
Genom att fylla på skafferiet genom Svenskt kosttillskott så hjälper du mig fortsätta göra det jag älskar – tipsa och inspirera er genom sociala medier!
Klicka här för att komma till Svenskt kosttillskott!
Bilder från Zeta.nu och livsmedelsverket.