fbpx

VÄTTERN TIPS!

Hellu allesammans!
Måste be om ursäkt för lam uppdatering, känner själv att senaste dagarna har inläggen vart korta och tråkiga men har vart så galet trött så inspirationen har legat på 0.

Som rubriken lyder tänkte jag dra små tips innan vättern. Inlägget kommer vara uppdelat i del 1 och del 2. Del 1 (detta inlägg) kommer vara förberedande inför vättern och del 2 är under själva loppet. Jag vet att tjej- och halvvättern är i helgen så för dom blir det kort varsel men ni kommer kunna ta del av många utav tipsen ändå!

Okej låt oss börja i den viktigaste delen, nämligen cykeln. För utan en fungerande cykel så kommer det bli mycket svårt att genomföra loppet. (fortsätter med det logiska) Jag brukar köra med en checklista i huvudet för att se så allt är som det ska. Den brukar se ut sådär:

Har mina däck rätt lufttryck?
Det ska alltid stå på sidan av däcket vilka tryck som är rekommenderade men kör du på racer däck med dimension 23-622 så tycker jag runt 7bar är rimligt. Men det kan vara lite olika beroende på sin egna vikt också, vissa säger att man ska köra samma psi(både bar och psi bör stå på din pump ifall du har tryckmätare) som din vikt. Så i mitt fall så skulle jag ha ca 57psi om jag väger 57kg. Det med “stenhårda däck” har börjat försvinna lite då man säger att man studsar fram mer.

-Sitter alla skruvar åt?
Kolla så styre sitter åt, pedlar, flaskhållare ALLT ska du kolla, bara för att vara på den säkra sidan. Jag menar du cyklar 10,15 eller 30 mil så då vill man gärna att kroppen håller.

-Är växeln & bromsen justerad?
Det värsta som finns är rasslande växlar, något jag personligen kan bli galen på. Kan även garanterat att du kommer bli det ifall du ska höra knakande och rasslande växlar i flera mil, så gör en egen justering eller lämna in i närmsta verkstad! Även bromsar är viktigt att du kollar så de inte ligger emot eller möjligen behövs bytas.

-Är slang, avtagare och pump med?
Nästan så att jag vill skriva mer stor och understruken text på den, för det är SÅ viktigt !! Hur surt skulle det inte vara om du får punktering och måste bryta av den anledningen? Det finns inte!! Strunt samma ifall du själv kanske inte kan byta, finns mycket folk att fråga. Viktiga är att du har med dig. En annan grej att ha med är sk. punkaspray. En sprayflaska, liknande mindre hårspray flaska, som du drar i slangen vid mindre punkteringar så ska den täppa igen hålet och göra det möjligt för dig att trampa vidare utan att behöva byta slang.

-Är multiverktyg med?
Man vet aldrig vad som händer på vägen, verkligen aldrig. Så att ha med ett litet verktyg för att göra små justeringar på din cykel alt hjälpa en vän är riktigt bra. Du kanske inser att sadel behövs höjas/sänkas? Mindre justering på växeln? Du kanske missar att dra åt allt du skulle gjort innan tävligen och inser det på plats? (Hänt mig och då fick jag springa runt som en galning för att hinna den person med tillräckligt mycket framförhållning för att ha med verktyg. Gjorde jag aldrig om kan ja säga)

Sadelväska alt ramväska med?
Väldigt bra bekvämlighet för att inte behöva packa egna fickor proppfulla. Här kan du dra i din slang, verktyg, energi whatever u want. Jätte smidigt!

Ringklocka på?
Oj va mycket onödigt luftmotstånd den tar (😉) men OJ va nödvändig. Såvidare du inte tycker det är skönt att vråla stup i kvarten så är Ringklocka något att föredra, tror även det är krav på vättern.

Det var allt jag gick igenom innan jag känner mig klar med cykeln. Ska du cykla nattid så är det krav på reflexer och belysning också, men följer du dessa punkter kommer du känna dig redo cykelmässigt och vara säker på att allt håller hela vägen.

Men så är det ju dina egna förberedelser med, hur ska du förbereda dig för vättern? Vad ska du ha med dig för att täcka upp alla möjliga händelser/väder?

-Kolla prognosen !
Dethär stämmer nästan aldrig 100%, men det kan ge dig en liten vägledning i om du näste klä dig jätte varmt eller om det är okej att ta med mindre kläder. Dock är en vindjacka alltid att föredra då det kan komma kallare vindar än planerat. Skulle det komma regn skulle jag satsa på en vindjacka med mer åt regnressistanta hållet. Skulle nog aldrig dra på en ren regnjacka då den är så stängd, alltså att materialet andas inte så du kommer i vilket fall bli dyngsblöt=svettig innanför 😊

Viktiga matvanor
Som ni kanske vet pga mitt tjat så inget rött kött 24h innan gametime, protein i all ära men absolut inget rött kött. Gärna fisk typ torsk eller dyl. Dagen innan är även laddningsdagen så då är det bokstavligt talat så att du ska proppa i dig kolhydrater. Självklart ska du välja dem varsamt så du får i dig mycket långsamma men du kan ändå lätt äta en pizza med gott samvete 😃 Varesig du kör på tid eller gör att ta dig runt så kommer du svettas ut mycket mineraler så att ta lite extra tillskott av mineraler är inte ett dugg fel!
Sen kör iallafall jag med Vitargos carbloader 2 dagar innan för att verkligen ladda gärnet. Så en påse med 8dl vatten morgon och kväll är guld värt!

Edit. Jag ska även testa den varianten jag nämnde i tidigare inlägg nämligen svarta vinbär i 7 dagar innan! Kolla gärna på det inlägget så förstår ni varför 😃

-Personlig utrustning
Denna del har många redan koll på, men kan vara bra att gå igenom ändå.
Cykelskor är så himla förmånligt, dels kommer du kunna prestera mycket mer, risken för domningar/smärtor i foten minskar då sulan är betydligt hårdare än en vanlig sko plus du har möjligheten att dra pedalen istället för att bara trycka.
Cykelhandskar är inte bara en onödig assesoar som många vill påstå utan är snarare en viktigt måste i många fall. Inte bara hjälper den med att avbelasta de större venerna som går upp till först tumme och pekfinger som annars kan ge domningar, utan den skyddar även ifall du har otur och ramlar. Faller du framåt så av reflex tar du även fram händerna så handskar på!
Hjälm behöver jag knappt skriva hoppas jag då det är givet. Du cyklar inte utan hjälm punkt slut. Känns lite ovant i början men sen blir effekten tvärt om, de känns ovant utan och kan man göra något för att minska risken för hjärnskador eller värre, döden, så tycker jag man ska göra det.
Cykelbyxor finns det en uppsjö av olika varianter så det får du nästan åka till närmsta cykelhandlare och testa dig fram, själv föredrar jag Cykelbyxor med bibs  (hängslen) och märket Pearl izumi eller Specialized. Cykelbyxans största funktion är att göra cyklingen lite “snällare” då du har en kudde där mest belastning sker, alltså på dina sittben. Sen finns det massvis med olika funktioner beroende på vilken prisklass du väljer, märke, modell osvosvosv men har du hängslen kan jag iallafall rekommendera drop tail funktionen, innebär att du har en lucka på ryggen som gör att när du måste gå på toa eller dyl så slipper du ta av hela dressen utan det räcker med att du fäller ner bakre delen av byxan.
Cykeltröjor finns även där i massvis olika modeller och priser. På den fronten har jag inte favorit utan där väljer jag den jag tycker är snyggast, har 3 fickor bak och självklart sitter bra.
Lösa ben/armar är ett perfekt komplement istället för långärmat eller långbyxor! Bara dra på armarna eller benen och de håller dig lika varm som en vanlig tröja och du slipper byta om ifall vädret skiftar. En jätte rekommendation på den!
Vindjacka blir den sista delen i denna text, den tycker jag alltid ska med när du ska cykla längre och är osäker på väder och vind. Denna brukar även hjälpa vid lättare regn. Det är så att dels är flesta vindjackor vattenresistanta, men när du blir varm så “trycker sig” värmen ut som även där funkar lite som ett regnskydd. Men vid en viss grad klarar inte jackan att hålla emot och det kommer regn igenom. Men man klarar sig väldigt långt!

Så, jag tror att jag fick med allt du ska tänka på INNAN loppet. Även ett par schyssta sportglasögon är att tänka på då insekter är brutalt jäkla pricksäkra på ögonen. Alltid lyckas dom så fort man glömmer glasögonen hemma. Aja, är det mer frågor eller funderingar ni har så tveka inte på att fråga!! Jag ställer mer än gärna upp på svar eller gör ett inlägg om just din fråga.

Ha en fin dag nu så kommer del 2 inom kort 😊
PUSS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *