Samarbete med: http://www.fitnessfrank.com
Som ni önskade så ska jag snacka lite proteiner och mer specifikt proteinpulver! Det är ju lite frågetecken när det kommer till skillnaden på vassleprotein (mjölk) och vegetabiliskt protein så jag tänker att jag ska lyfta dom lite nedan samt jämföra!
Men först måste vi klargöra – vad ÄR Vegetabiliskt protein?
Även kallat veganprotein, är precis som det låter! Det är protein utvunnet ur en eller flera källor av växtriket så som tex Ärt-, havre-, hampa-, ris- och sojaprotein och soja. Det är alltså helt utan animaliska proteiner.
Vassleprotein
Denna har de flesta av oss koll på vad det är! Det är den vanligaste varianten av proteinpulver som är utvunnet från mjölk och de flesta tar för att öka sin totala mängt protein per dag.
Men varför är just Vassleprotein så populärt då?
Joo det ska jag berätta! Det är på grund av sin aminoprofil, som är naturligt hög på aminosyran Leucin! Det är en av de essentiella aminosyrorna som spelar nyckelroll i att stimulera proteinsyntesen och boosta återhämtningen.
Då det har en snabb nedbrytning och tas upp fort av kroppen så är det ett väldigt populärt tillskott att ta efter träningspasset. Att många studier idag pekar på att det inte har någon betydelse om man tar det direkt efter passet eller timmar efter då det är den totala mängden per dag som spelar roll, det är dock ett annat inlägg 🙂
Ett högkvalitativt vassleprotein har flera positiva effekter på oss där det både stärker immunförsvaret och förbättrar återhämtningen. Näringsmässigt är animaliskt protein överlägset vegetabiliska proteiner och många upplever att de smakar bättre. Men det betyder inte att vegetabiliska proteiner inte är bra!
Vegetabiliskt protein
Som nämnt ovan är de vanligaste pulvren gjorda på Ärt-, havre-, hampa-, ris- och sojaprotein och soja. När det kommer till vegetabiliska proteiner så får man räkna med att vissa inte innehåller alla de essentiella aminosyrorna för att det ska kunna kallas ett fullvärdigt proteinpulver. Hampa- och sojapulvren är de som anses unika då de är fullvärdiga medan de andra saknar en eller fler aminosyror för att kunna kallas fullvärdiga. Där kan man välja att komplettera med aminosyror så som tex Glutamin, BCAA och Arginin så har man plötsligt full pott! Kolla upp det specifika pulvret du är intresserad av och vad som saknas för att det ska bli fullvärdigt.
En fördel med växtprotein är att de innehåller många vitaminer och mineraler samt att de ofta är mer lättsmälta då de är fria från gluten (många är, men inte alla), mjölkprodukter och soja (om det inte är sojaprotein). Passar därför bra för dig som har känslig mage! Just det är en del som är en nackdel med vassleprotein – har man känslig mage så är det lätt att man blir svullen av den typen av proteinpulver.
Om vi ska gå tillbaka till aminosyran Leucin som jag tidigare nämnde är naturlig i vassleprotein behöver man kombinera fram i ett vegetabiliskt proteinpulver! Tex har Svenskt kosttillskott kombinerat fram ett pulver med ärtprotein och havre och har därigenom fått en kedja med aminosyror som är ultimat vid träning!
Så i kort!
Att testa vegetabiliskt proteinpulver även om man inte är vegetarian/vegan för att variera sin proteinpulver källa är en toppen bra idé och har du även känslig mage så är det väldigt värt att testa! Se till att kombinationen är rätt och om du är glutenintolerant så kollar du så det inte är någon gluten i. Båda varianterna ger dig det du behöver för att kunna bygga muskler och för att återhämta dig på bästa sätt så var inte rädd för att gå lite utanför dina ramar och testa något nytt 🙂
Hoppas detta inlägg var uppskattat! Om ni vill jämföra olika proteiner så har ni hemsidan www.fitnessfrank.com som jämför och listar olika tillskott!