fbpx

SVARTA VINBÄR, THE NEW THING!

Låt oss tala prestation, för jag menar vem känner inte lyckan i kropp och själ när det plötsligt går så mycket bättre?
Tänk då om det ända du gjort (förutom fortsatt träna då) är att lägga till lite i kosten?

Detta inlägg kommer handla om en “ny” grej för mig men som vart på kartan senaste året nämligen hur bra effekt svarta vinbär kan ha på din träning.

Undersökningar som gjorts av International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism visar på att motståndet i blodflödet MINSKAR med 16% vid intag av 6g svarta vinbärs pulver varje dag i en vecka på de triathleter som deltog i undersökningen. Även Laktanivåerna i blodet minskade med 13-27% mellan 40-70% av maxintensitet. Triathleterna kunde även hålla högre intensitet (watt) på hela 6% innan de nådde laktattröskeln.

Detta test gjordes även på intensitets löpare som även där gav positiva resultat. Med hela 10.6% prestationsökning på 6st 19 sekunders intervaller med 15 sekunders lätt jobb imellan, så ungefär där bestämde jag mig för att DE HÄR SKA JAG TESTA 🙂

Det har även vart diskussion om vilket som är bäst då rödbetor och svarta vinbär har samma effekt på kroppen och även ännu större fråga, kan man mixa dessa tillsammans. Såhär säger sidan jag tagit informationen ifrån:

En jämförelse mellan bäret och betan

Jämför vi med rödbetsjuice och Beet-It som studerats flitigt de senaste 2 åren så verkar svarta vinbär klart spännande. För några månader sedan släpptes en review som summerade effekterna av väldigt många studier som undersökt olika antioxidantrika livsmedel och ämnen och dess effekt på prestation. I abstraktet läser vi:

I princip betyder detta att polyfenolerna och deras prestationshöjande effekt har undersökt tidigare med resultat som visar allt från mindre negativa effekter till stora positiva prestationsförbättringar. Att polyfenoler så som Antocyanin från de svarta vinbären kan ha en positiv effekt på din prestation är alltså ingen nyhet i sig. Men nu får vi lite mer praktiska doseringsförslag.

Nitrat har en klar positiv effekt och är undersökt i väldigt många studier, prestationsökningen är likvärdig och ligger på allt mellan 315% lite beroende på vilket test som utförts. Effekterna från de svarta vinbären är snarlika effekterna från nitratet från rödbetor, blodkärlen vidgas och det vaskulära motståndet minskar. 10,6% förbättrad prestation är resultatet från den ena studien på svarta vinbär.

Intag av 1 rödbetshot (Beet It) om dagen i tre dagar har resulterat i 9% sänkt vaskulärt motstånd (jämför med 16% från de svarta vinbären). Då dessa 9% uppnåddes efter 3 dagar så är det givetvis möjligt att effekten varit likvärdig om intaget fortsatt i ytterligare 4 dagar. Om effekterna kan adderas till varandra om man mixar rödbetor och svarta vinbär är inte undersökt, men då nitratet från rödbetorna och Antocyaninet från vinbären vidgar blodkärlen via två olika mekanismer så är det inte omöjligt. Således verkar det som att dessa båda mycket väl kan komplettera varandra.

Slutsats: Testa. Jag tror att detta kan ge en positiv effekt på kroppen och ska ge det ett försök innan antingen Vättern eller Extreme challange, även försöka få min pappa att testa bara för att se effekten (Han är 10 gånger värre träningsnarkoman än jag). Denna ska intas i 7 dagar och finns att få tag på i flesta hälsobutiker och på nätet. Observera att detta är en ganska “ny” forskning så de har inga 100% stöttningar men so far kan dom inte säga annat än att det är toppen bra 🙂

Det var allt jag hade att komma med på den fronten, JUST NU . Ska även uppdatera mer efter jag själv testat.
PUSS PÅ ER och hoppas detta inlägg gav er lite nya tips och idéer. All info och kopia på text är taget från:
www.presteramera.com

Ha det fint!!

One comment on “SVARTA VINBÄR, THE NEW THING!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *