fbpx

Säsongens härlighet – Grönkål

Grönkål gör sig som bäst från september-januari och är denna veckans säsongs råvara. Kålen är en riktig superfood då den innehåller mer än rekommenderat intag av vitamin C, den har mer järn i sig än spenat och innehåller även mycket vitamin A och E. Den innehåller även mycket lutein, en slags karotenoid, som sägs ska vara bra för kroppen. Det är alltså ett av de nyttigaste livsmedlen som finns!

Trotts allt detta bra så är grönkål en goding som många människor undviker för att det är “så äckligt”. Och jag kan vilt erkänna att den personen även var jag innan mitt intresse för kost kom upp, nästan även tills man började utbilda sig inom kost.
Varför?
Joo för att de flesta vet inte hur man ska få ur den lite beska smaken ur våran käre kål, men det ska vi ändra på nu!

För att massera grönkål ska du:
– Dra av bladen från stammarna, riv dom till små bitar och lägg i en sil. Skölj dom nooogrant.
– Ringla lite olja och/eller citron på och knåda knåda knåda! Efter några minuter så kan du lägga över det i en bunke och salta med tex havssalt. MUMS!

Utan massage? Tort, strävt och beskt.

När du har masserat din kål så kan du använda den i salladen både vid sidan av huvudmåltiden eller så kan grönkålssallad vara huvudmåltiden!
Du kan göra grönkål till snacks med! Jaja män du läste rätt!

Grönkålschips:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Massera (enligt ovan) med olja och citron och lägg på bakplåtspapper. Strö havssalt över
3. Låt stå mitt i ugnen i 7-10 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *