fbpx

Lussekatter – Sockerfri och glutenfri

Lussekatter

Många vill vi avnjuta julens alla godsaker men kanske inte få i den mängd socker och/eller gluten som det mesta innehåller. Därför ska ni här få ett tips på ett par lussekatter som inte bara är glutenfria utan även sockerfria (innehåller stevia). Jag har gjort vissa modifieringar från originalreceptet som jag fann och ändringarna kommer jag att nämna nedan.

Recept:
6 ägg
1 dl kokosfett
1 dl mandelmjöl
0,5 dl mandeldryck
4 msk stevia
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 ägg till pensling
Russin som dekoration

Gör såhär:
Sätt ugn på 175g grader

Vispa ägg och stevia hårt.

Smält kokosfettet och vispa ner det i blandningen. Tillsätt även mandeldrycken och saffran.

Blanda alla torra ingredienser i en separat bytta för att sen blanda ner allt i äggblandningen

Låt degen svälla i ca 10min. Sätt över en ren kökshandduk

När degen jäst så klär du en plåt med bakplåtspappet, blöt händerna sen ta en bit ur bunken för att forma dina katter för att sen lägga dem på pappret. Degen är väldigt kletig.

Vispa upp 1 ägg och pensla på lussekatterna samtidigt som du dekorerar med russin.

Grädda mitt i ugnen i ca 20min

VOILA!

ps. testar ni receptet och får till finare katter än mig så SKICKA BILD. Jag lyckades inte så otroligt bra. :’) ds,

Från start innehöll receptet kokosmjöl och kokosmjölk vilket jag kan ana ger en liten annan smak på receptet – men otroligt mycket mer mättat fett och därav min ändring till mandelmjöl och mandeldryck. Personligen så gillade jag dessa små katter väldigt bra men man får räkna med att de inte är lika söta och goda som de vamliga katterna.

Fördelen med dessa jämfört med vanliga är att du får i dig mer fibrer och faktiskt lite mineralämnen/vitaminer. Vad du får i dig som mest på dessa små godingar är: Vitamin E (46% av rekommenderat), B12 (32% av rekommenderat) och fosfor (27% av rekommenderat).

En bulle innehåller 148 kcal (blir 12st)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *