fbpx

Dissa kolhydrater – den verkliga lösningen?

Många som slutar äta kolhydrater upplever en rad olika fördelar så som bättre hy, mer energi, lugnare mage osv.. Men att dra slutsatsen att det är kolhydraterna (molekylen) som är anledningen är lite väl enkelt. Det man däremot kan säga är positivt med att sluta med de kolhydratrika livsmedel som de tidigare ätit.

Jag är rätt övertygad om, att de skulle skulle få samma positiva effekt genom att se över sina kolhydratkällor och välja bättre. Gluten och socker ställer till det för många och förekommer ofta i näringsfattiga sammanhang. Att byta till andra kolhydratkällor som inte innehåller gluten eller socker OCH dessutom bidrar med mer näring skulle sannolikt ge samma effekt. Kanske skulle man till och med må bättre?

Självklart stämmer det inte på alla, vissa få människor mår bättre av en kost utan kolhydrater (molekylen) och bör därför utesluta den. Men ska man även se det ur en prestationssynvinkel så är inte bara kolhydraten kroppens främsta bränsle, utan även den bästa återhämtningen..

Du kanske någon gång reflekterat över att elitidrottare ofta är förkylda i samband med stora event? Direkt efter träning och i samband med hårda träningsperioder försvagas immunförsvaret och infektionskänsligheten ökar. Att fylla på med kolhydrater efter hård träning motverkar den försvagning av immunförsvaret som träning akut innebär. I just sånna lägen är snabba kolhydrater väldigt bra, men det kommer jag till en annan gång.

Bra kolhydratkällor är de som dels påverkar blodsockret måttligt, dels de som är näringstäta, det vill säga även bidrar med mycket andra näring så som vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Det fiffiga är att ofta får man hela paketet om man väljer rätt. I praktiken innebär det att man ska satsa på så rena råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Rotfrukter, råris, quinoa, frukt osv är bra och näringsrika kolhydrater.

Så, vad jag vill komma fram till är att INNAN ni bestämmer er för att dissa kolhydrater och börja med en lågkolhydratskost så please, kolla över vad ni egentligen stoppar i er för TYP av kolhydrat och gör en justering på det först – eran kropp kommer tacka er 🤗🍎🍏🍐

Källa: Smart mat för löpare
och mig själv 😃

7 comments on “Dissa kolhydrater – den verkliga lösningen?

  1. Bra skrivet, håller helt med! Vilka anser du de bästa kolhydratkällorna är? Olika beroende på före kontra efter träning?

  2. Beror lite på hur långt innan jag äter och hur hårt jag planerar mitt pass (kommer ett inlägg längre fram om just det) men är det ca 1h innan så satsar jag oftast mer på långsamma kolhydrater för att inte få en blodsocker dipp innan passer, är det mer nära inpå så är det även snabba kolhydrater 😊 Efter ett pass är det däremot ALLTID snabba kolhydrater+protein för att hjälpa till återhämtningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *