fbpx

Brist på motivation – tänker vi fel?

Ofta så kommer jag över inlägg där man undrar hur man ska återuppta motivationen till träningen eller till och med hur man kan få motivation till att träna över huvud taget. För den kan vara svår, riktigt svår. Så hur gör man? Hur får man motivationen till att klämma in lite träning i vardagen?

Att träna är jobbigt och att göra något jobbigt är oftast något man försöker undvika eller skjuta på. Att pallra sig ut för att springa i 30minuter när du vet att dessa 30minuter kommer vara jätte ansträngande, det kanske även är molnigt ute så det är inget roligt väder heller för att ta sig ut på. Då kanske man kan dra till ett gym, men då måste man trängs med andra folk bland vikterna och se på när andra vrålar och sprutar svett, det är ju inget kul. Eller?

När jag var liten så hade jag många favoritsysslor på rasterna men det kunde vara att hoppa hopprep, spela rinken (boll spel) eller leka jaga exempelvis. Bara själva grejen att vara ute och leka/röra på sig var höjdpunkten på dagen för mig och 99% av alla barn. Man mådde bra av det, man kunde lyssna mer och fokusera mer på lektionerna och man mådde bättre, men man tränade inte. Man hade kul genom att röra på sig, så varför ska det vara någon skillnad nu?

Jag ser inte alla mina träningspass SOM träningspass, utan att jag har jäkligt kul på cykeln, jag trivs! Hade alla mina pass vart pass (nu blir det rörigt) så hade jag absolut inte haft samma passion för cykling som jag har utan då hade det bara vart en sport, inte en livsstil. Det är något jag ser fram emot att göra hur trött jag än är, det är något som kliar i kroppen när jag vart utan för länge och det som ger mig de bästa och största glädjekickarna som finns.

Därför tror jag att man är mycket ute på fel väg, för man ser bara det som ett jobbigt, ansträngande träningspass som kommer göra “ont” att utföra, man ser inte det roliga i det för man har inte hittat sin grej, man tycker helt enkelt inte det man gör är så himla kul. Bara för att jag älskar cykling behöver det inte betyda att du kommer älska det? Bara för att din kompis är helt gymgalen så kanske inte du kommer gilla att lyfta skrot eller köra crossfit? Bara för att folk på olika forum säger att simning är sporten för alla så är kanske inte sporten något för dig?

Lås inte fast dig vid tanken att det bara finns några typer av träning, för det finns miljoner olika träningsformer och jag vågar lova att någon av dom kommer garanterat passa på dig OM du känner att du vill finna din grej, men du måste börja söka! Häng inte fast dig för mycket på det “vanliga” om det “vanliga” inte motiverar dig!

Finn dina kickar, finn din glädje och finn din sport, men framförallt, kasta all träningshets åt pipsvängen och välj den sport som får dig att känna som att du utför så “lite” träning som möjligt. Det ska kännas lika kul som när du leker när du är liten, då spelar det ingen roll om träningen gör lite ont oxå.

Jag tror att om man alltid strävar efter den typen av glädje för en sport som det var kul att leka/anstränga sig när man var liten, så kommer motivationen ofta vara nära tillhands 🙂

Tips på olika lekar:

Cykling
Löpning
Traillöpning (så himla rekomenderat)
Crossfit
Fjällvandring
Orientering
Paddling
Simning
Gymnastik
Dans av olika slag
Klättring (grymt kul och något jag ska börja lite smått med)
Kampsport
Extremsport
Friidrott
Ridsport
Squash

Jaa listan kan göras lång, men dessa kom jag på på rak arm.
Hoppas jag kunde ändra lite tankegången och att du faktiskt börjar göra saker du gillar, istället för det du känner dig tvingad för att göra. För om du gör det, så kommer motivationen på köpet.

Kram på er <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *