fbpx

VARFÖR TRAINER KONTRA SPINNINGCYKEL?

Är trainer något som du låtit malt tankarna men du är osäker på om det kanske är spinningcykel som är “grejen” för dig? Är du en typisk distansåkare som gärna trycker på sadeln i timmar eller är du en cyklist som vill träna din explosivitet och köra tuffa intervallpass? Du kanske är en glad motionär och älskar att hålla igång men vill inte behöva åka till ett gym under vinterhalvåret? Fortsätt läsa så ska jag radda fram mina för och nackdelar med trainer kontra spinningcykel för att guida dig till det träningsredskap som blir bäst för just dina behov och möjligheter.

Under stor del av fjolårets vintersäsong så satt man framför tvskärmen med min racer påkopplad på trainern. Jag hade funnit den exceptionella lösningen på ett vardagligt (iallafall just då och för mig) problem. Det var så var jag anmälde mig till en distanskurs som körses 2 gånger i veckan. 1 timma + eventuella extra material efter kursen var jag tvungen att vara klistrad vid datorskärmen. “Kul” var första tanken som redan vid lektion ett ändrades till ” oh herre gud jag håller mig inte vaken, vad ska jag göra?”. För att förklara det kort så att sitta ner en längre period och vara lika fokuserad hela tiden funkar inte riktigt för mig.

Därifrån kom snilleblixten !

Så hemma stod strax en trainer, kopplade upp datorn på tvn och så var det bara att köra. Vilken skilland! Vad mycket roligade både distanspassen OCH motivationen för att lära sig blev! Det är vetenskapligt bevisat att om du håller en viss fysisk nivå under inlärning så kommer du både ihåg det bättre samt kan vara mer fokuserad. Gäller alltså inte bara mig 🙄 Viss fysisk nivå innebär alltså att du inte kör ett intervallpass utan det är distans som gäller med cirka 70-80% av din maxpuls.

Smidigheten att kunna använda min egna cykel som är inställd efter just mig, kunna enkelt smälla ihop trainern och ställa in den i garderoben och inte behöva åka någon stans för att träna va guld värt!

Nackdel med trainern är dock att det känns inget bra att stå upp och trycka på cyklingen. Dels är det svajigt och det ger ingen bra respons samt har du carbonram kan det nästan förstöra din cykel av den höga påfrestningen. Så det är inget intervall redskap men en klar stjärna när du ska nöta distans.

Om man ska ställa en trainer mot en spinningcykel så blir förhållandena egentligen ganska oschyssta. Spinningcykeln är ju “en enhet” vilket gör den mer stabil samt mer medgörlig. En trainer+cykel blir ju olika beroende på vad du har för cykel samt vilken trainer du väljer osv. Men det behöver man inte heller göra då användningsområderna har sina plus och minus åt båda hållen, så jag väljer att presentera dom var försej.

Så om man bara ska ta spinningcykeln som produkt så är det nog en gåva från gud tror jag. När man sitter där framför sina spinningdeltagare och ser vilken power de lägger på cykeln är en grym känsla! Du kan stå och trycka på cykligen lika mycket som du kan sitta ner. Har ni sätt de roliga videos som cirkulerar på nätet så vet du att de görs även armhävningar, twerking och ja, allt möjligt på dessa cyklar! Varianterna är oändliga 😃

Men jag rekomenderar iallafall vanlig hederlig cykelträning på ditt redskap och den klarar allt. Sen finns det alltid olika spinningcyklar som är olika stabila, har olika funktioner men ska man se det generellt så funkar allt. Den egentligen enda nackdelen jag ser i en spinningcykel är att den är svårare att ha hemma om du bor i begränsat utrymme. Den är inte direkt liten och smidig så du kan shoffa in den i garderoben efter ditt pass. Men när du har din spinningcykel, ställt efter dina mått med rätt utrustning (menat skor och byxor) så finns det inget som kan stoppa din vinterträning.

Viktig edit! Om ni väljer en trainer så glöm fasen inte trainer däcken, av erfarenhet så är inte brända däck en rolig händelse en söndagkväll så va noga med din utrustning! Tänk även på att ha något under då dels båda redskapen kan ge märken i golvet men även vibrationer i golvet som kan skapa ljud hos grannen. Och jag tror väl ingen av oss är sugna på en grannfejd? 🙄

Men i slutändan är iallafall det viktigste att du anpassar ditt val efter hur du är som cyklist. Är du en distanscyklist som har en cykel inställd på milimetern efter dig då du kanske lider av någon specifik skada? Vill du kunna träna hemma men har begränsat med utrymme? Tycker du helt enkelt inte om att köra på någon annan cykel än din egna? Då är en trainer tveklöst något för dig. Ett exempel på en är: ⬇

http://www.hagacykel.nu/tillbehor/trainer/qubo-power-smart-b-pack.html

Det är den jag själv körde med och anser är av den mer stabila och lätthanterliga av trainers. Även lite roligt att man kan koppla upp sig på ANT+ och köra med andra cyklister! Specificerad info finns på länken men vill ge en klar hyllning till just den produkten!

Är du en typisk “go hard or go home” person som vill att ditt träningsredskap ska tåla alla förhållanden? Älskar intervaller? Gärna står mycket och trycker på cyklingen?

Då är spinningcykeln det optimala för dig. Här kan du trycka på din körning så heterduga och du kan köra allt från långdistans till korta snabba intervaller. Tips på spinningcykel:⬇

http://www.hagacykel.nu/gym/spinning/merida-spin.html

Den cykeln skulle jag placera som ett typisk motionärsredskap. Den gör det den ska, du kommer att kunna köra den typ av varierad träning som du vill och vara supernöjd när passet är klart.
Om dina ambitionsnivåer lite högre så skulle jag istället rekomendera denna produkt alla dagar i veckan:⬇

http://www.hagacykel.nu/gym/spinning/merida-spin-racing-1.html

Nästan så att du tror att du sitter på din vanliga cykel, bara att du inte kommer så långt 😃 Grymt stabil, magnet motstånd och har (coolt nog) bockstyre så du VERKLIGEN får racerkänslan. In och kika för mer specificerad info.

Hoppas min guide hjälpte just dig och vid minsta fråga så tveka inte på att kommentera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *