Något många tror är att visar tex urinet ett visst pH värde så strämmer det över hela kroppen, det kan jag säga är en myt.
Olika organ i kroppen behöver olika pH-värden. Blodet är exempelvis alltid “neutralt”: pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska pH-värdet vara neutralt, dvs. ca 7 till svagt basiskt. Därför är det så svårt att säga att “kroppen är sur” då man har olika PH-värden på olika ställen i kroppen samt vissa kan du påverka och vissa är detsamma.
När vi pratar PH-värde (mängden fria vätejoner) så tänker de flesta människor att det lätt går att mäta genom urinet, och det kan man absolut göra på ett sätt! Vad du mäter när du utför ett pH-test i urinet är koncentrationen i urinet, med andra ord hur hydrated du är. Från maten och vattnet du dricker bryer magtarkanalen ut näringen och vätskan i blodet. (Blodet måste vara konstant i pH värdet annars märker du att du mår illa) Vätskan och näringen åker in i njurarna för att bestämma om det ska ut i kroppen eller fortsätta genom blodbanan. Det vill säga kisset kan vara surt utan att det är några “problem”. Detta är fallet då njurarna har reglerat pH värdet så blodet kan hållas konstant.
Det är alltså inget värde som säger hur det ligger till i blodet.
pH värdet i blodet mäts av fria vätejoner som kommer från kroppens celler vid cellandning (när cellen tar till sig syre mot koldioxid). Håller du andan får du mindre tillgång till syre och cellen tillverkar koldioxid -> högre grad av koldioxid i blodet än syre =mer fria vätejoner = pH värdet minskar och du blir sur. Kroppen reglerar det genom att andas. Ditt pH-värde i blodet är konstant, vilket innebär att det ligger alltid stabilt på ca pH-värde 7.4 och det för att du alltid ska ha en bra blodvolym. Det är viktigt för att ha ett bra blodtryck så att du kan förse hjärnan med näring från blodet.
Vad som sker i tunntarmen och vilket pH-värde den har, har inget med själva värdet i blodet att göra då det är “utanför kroppens system” och de fria vätejonerna (som mäts genom pH) har massvis med buffertsystem som reglerar vårt pH värde i blodet åt oss. Dvs. är du sur i magen är det inte konstigt för magsyran är en syrlig vätska och är passet surt visar det bara att blodet nu är ok då det reglerats. Endast vatten och andningen för blodets pH-värdet.
Däremot pH-värdet i tunntarmen (som nämnt ovan) och magsäcken går att påverka. Våra kroppar producerar kontinuerligt syror. För varje andetag som vi tar (som nämnt ovan), för varje gång vårt hjärta slår och så fort våra muskler arbetar bildas det mängder med biprodukter, däribland syror, som bidrar till att försura våra kroppar. Stress bidrar också till försurning. Vid stress förbrukas nämligen många viktiga mineraler med basbildande effekt, däribland magnesium. I och med att vi själva producerar syror kontinuerligt och stressar behöver vi äta betydligt mycket mer basiska livsmedel än vad vi gör.
Det är mycket proteinrika livsmedlen som gör oss sura, det beror på att när proteiner förbränns i kroppen så bildas det svavelföreningar som är sura.
Andra syrabildande bovar är mjöl- och mjölkprodukter, pasta, socker, kaffe och te (gäller dock ej örtteer).
Vad kan man äta då för att skapa en bra mat- och tarmkultur?
- Citron, Apelsin, Avokado och färsk frukt i allmänhet
- Spenat, Grönkål och grönsaker i allmänhet
- Mandlar
- Hirs och bovete
Kort summering, stirra er inte blinda på vad erat urin säger då det kan lura er mer än vad ni tror. Fokusera mer på bra, näringsrik, basisk mat så kommer det hjälpa er väldigt långt till en välmåede kropp!
Källa: människan fysiologi
människo kroppen

Tack. Intressant. Har i och för sig enbart läst två utav dina inlägg/sidor men kommer leta vidare på din site. Försöker komma på fötter igen. 4ggr in i väggen. Och nu sista gången resulterade tyvärr i att vara rännstenslåg i flera år.