fbpx

Kebnekaise – Sista momentet dag 7

Eftersom jag hade begränsat med internet uppe i landet så kommer inäggen delas upp i 3 för att ni ska slippa milslångt blogginlägg.

1 när jag berättar om hur själva kebnetrippen gick, 1 när jag summerar hela färden upp samt skriver saker jag tänkt på kan vara bra/dåligt på en sån färd och 1 inlägg på hur fasen man tar sig hem med cykel, storväska ect på buss och tåg.

Så vi börjar med inlägg 1, turen upp till kebnekaise!

Jag såg nu när jag kom hem att ett inlägg som jag lade upp inte kom med(på facebook sidan Klicka här ), men det handlade egentligen bara om att så fort jag fick väskan i händerna och började vadra mot fjällstation så var alla problem glömda, jag var glad igen och taggad på min tripp (bilder hittar ni nedan 🙂

MEN, Kebnedagen vaknade jag med jordens påsar under ögnen. Inte så otroligt mycket sömn dessa 7 dagar hade gjort lilla mig trött och sliten men ändå så va motivationen på topp. Idag gäller det, sista momentet. Jag kastade i mig frukosten, bytte om och gick till Guidestugan för att få lite info om vart jag skulle gå samt få tips osv.

Damen i stugan rekomenderade mig karta och kompass då man inte vet hur vädret skulle va och att markeringarna kunde vara svåra att se ibland. * vafasen, när jag orienterade så sprang jag vilse trotts karta och kompass, så varför skulle det gå bättre nu * Tänkte jag men valde ändå att köpa kartan lite just in case. Vi fortsatte prata då jag frågade lite med klädsel då jag valde att ha på mig:

  • Mineral underställ, långärmat
  • Långärmad löpartröja
  • Tjock vindjacka
  • 2xu tights
  • Pannband
  • Väska för att slippa hålla vattenflaskan hela vägen upp.

Det tyckte inte hon var optimalt då det kunde bli kallt så hon rekomenderade en tjockare jacka samt handskar. Jag tog med handskar. Hon sa även att jag skulle vara försiktig när jag gick då det regnat så stenarna kunde vara hala och turen skulle ta mellan 10-14h.
Hon hade helt och hållet rätt, om jag hade planer på att stanna mycket mer än vad jag gjorde samt gå i ett lugnare tempo, vilket jag inte tänkt göra. Så jag gjorde som jag alltid gör, kör på det jag tror funkar för mig så får jag ta smällen om de blev fel 😀

Sen bar det av! “Följ de röda markeringarna” ekade jag i mitt huvud och letade febrilt efter dedär röda prickarna men hittade inte en enda till en början. Men det var hur enkelt som hellst ändå, det gick nästan ALLTID folk på leden så det va bara att fråga ” går jag rätt nu om jag ska till toppen?” och alla svarade lika trevligt på alla frågor man hade, sånt härligt folk!

Något damen dock hade rätt i va de hala stenarna.. Jag gick där med raska fötter och letade efter dedär röda plupparna, sen VIPPS, slant jag till och hade gegga över ansiktet.. Kanske skulle ha lyssnat lite iallafall..

Jag vet att bilden är mindre glamorös.. Men jag bjuder på den!

Efter mitt fall så kollade jag liite mer vart jag satte fötterna och det bar av uppåt! Fasen vad fin natur det är, helt helt gaaalet. Ni kan se på några av bilderna samt videon nedan, men jag tycker ändå inte att det fångar helt och håller skönheten i naturen..

Det var sammanlagt 19 km tur och retur, de första 2 km är väldigt lättgått sen börjar det stiga lite mer. Man får räkna med att nästan “klättra” lite med händerna också på fåtal partier men det är mest för att det ska kännas stabilt, men det är en utmaning!

Man går upp upp upp antalet höjdmeter och kommer till en “topp” med massa stenuppsättningar. När jag va där så låg dimman på lite, men ändp var det riktigt häftigt 🙂

Och när man är nöjd över de höjdmeter man gått upp, jaa då ska man gå ner dom igen för att gå in i en dal ooooch sen upp igen 😀 Tyckte dock dendär dalen va superrolig, jag älskade att skutta mellan stenarna så det kändes lite som en “hinderbana”. Efter dalen va det bara sista rycket upp, sen skymtade man toppen. Bilder och video nedan 😀

Vem av er ställe en cykel här åt mig? :))

Så, kort draget (efter ett extremt långt inlägg) så räckte kläderna gott och väl med tanke på att jag hade som plan att gå skapligt fort upp och ner, tog inte ens på mig handskarna MEN eftersom man inte kan förutspå vädret så är det inte dumt att ta med sig lite extra för att va säker.

Kartan rörde jag inte en gång, markeringarna va så himla bra att jag hade aldrig behövt den, men är man bra på att läsa kartan eller vill hänga med lite när man går så skulle jag absolut rekomendera den samt kompass.

Vatten rekomenderar de 2 liter och det är absolut smart att ha med! Det går att fylla på fram till ca 6km (har jag för mig) sen är det dåligt med vattendrag, kan finnas ynka några men smart är att fylla på tillräckligt vid sista och den går inte att missa då du går över en stor bro (guiden kan visa på den braiga kartan).

Jag tyckte inte att den jobbigaste delen va att gå upp, utan det var ner. Jäklar i havet vad det slet på kroppen (läs knäna) att gå ner. Rullgrus och stötigt va lite halvtråkigt, men är man försiktig är det inga problem 🙂

Matväg hade jag med ett par bars, men som nömnt, jag tänkte göra det relativt fort. Det kan vara smart att ha med mer mat då man blir hungrig och de har massa olika grejer att välja mellan på fjällstation. Glutefritt, vegetariskt, laktorfritt, aa, you name it, dom hade ett schysst utbud som passar alla 🙂

Men, totala summeringen, det va helt och hållet fantastiskt. Jag bara njöt varje steg av att det va så himla fint och underbar natur, vill nästan tillbaka nu 😀 Så en kebnetripp någon gång i livet rekomenderar jag varmt, ni kommer inte ångra det 🙂

Juste, för de som undrar, ja gick upp på 6.54 h

One comment on “Kebnekaise – Sista momentet dag 7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *