fbpx

Hur sätter man ett mål?

Dehär med att sätta ett mål är lika lätt som det är svårt. Ibland har man så mycket man vill göra att man har 70st mål och alla är så klart skyhöga medan ibland vet man inte vad man har för mål. Man kanske tänker att “åh jag skulle vilja *** men det skulle jag aldrig lyckas med.”

Känner du igen dig?

Till en början vill jag säga att med rätt vilja, jävlar anama och med ett tydligt mål så kan alla. Och då menar jag verkligen ALLA. Du ska aldrig trycka ner dig och se dig som mindre/som alla andra bara för att jäntelagen säger att man ska vara så neutral som möjligt.

Jag tror, eller vill nästan säga att jag är helt säker, att om man sätter ett högt mål som nästan känns lite drömmigt. Man kanske ska säga mer av en vision av ett mål som du vill uppnå, så kommer man att få bättre resultat mot sitt mål än om man sätter ett mål som man kan uppnå imorgon.

Jag lyssnade på en poddcast med Kajsa Bergqvist där hon pratade om sin resa från en “vanligt idrottare” till att sätta världsrekord i höjdhoppning. Där berättade hon om sina svackor på vägen, att resan till framgång inte är en rak kurva upp utan att man alltid möts av olika hinder, utmaningar och att resan är en ren bergodalbana. Hon berättade även om hur hon satte ett mål. Hon satte ett mål som var att hon skulle bli en 2.10 (om jag minns det rätt) hoppare vilket till en början kändes lustigt och overkligt. Men ju mer hon tänkte på det, jobbade mot det och verkligen såg sig själv hoppa 2.10 så började målet kännas verkligt och som något hon kunde uppnå.
Hennes vilja slutade i att hon hoppade 2.08 och satte världsrekord i höjdhopp.

Förstår ni då vad jag menar?

Ett mål ska vara lite “overkligt” först för att du ska kunna växa in i rollen, du ska lixom bli ditt mål. Du ska ta ett tag varje dag för att nå det målet och du ska verkligen känna att “dehär klarar jag!”

En punkt till innan jag rundar av är delmål. För att du ska kunna fortsätta ha motivationen för att jobba mot ditt mål så MÅSTE du ha delmål.

För att ta ett exempel:

Mitt drömmiga mål är att bli snabbaste tjejen i Sverige på MTB MEN även en stor inspirationskälla för andra att vilja ta sig ut på antingen cykeln, snöra på löparskorna eller VADSOM (dedär kändes redan nu overkligt och lite nervöst att skriva) och är något jag, varje dag, försöker närma mig. Jag vill påverka mig själv att bli den bästa versionen av mig, men även påverka andra till samma sak.
Mina delmål till det är tidsbestämda (till viss del) och tydliga. Tex: ett delmål är att slå alla mina tidigare stravatider, att komma i topp 5 på långloppscupen, att komma i topp 3 i långloppscupen osv. På inspirationsdelen så är det att försöka få andra att våga genom event eller inlägg, det är att vara så positiv och ge så mycket pepp till de som behöver som jag kan osv.

Ni ser vad jag menar?

Delmål får motivationen att hålla sig uppe och även om jag hade en av många svackor i vintras/våras så känner jag mig mentalt starkare nu än någonsin.

Vad är ditt drömiga mål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *