fbpx

Höstguid – cykelkläder för 13-7 grader

Nu trampar vi in till den mest förvirrade tiden på året när det kommer till klädval – Hösten och vinter. Vad ska man ha på sig för att inte bli för varm, men heller inte för kall? Hur ska man tänka när det kommer till klädval? Finns det något speciellt att tänka på?

Personligen tycker jag att “lagerpålager”-tänket är riktigt bra. Om man inser att man har klätt sig för varmt så är det bara att ta bort ett laget och fortsätta trampa – simple as that!
En annan fördel med “lagerpålager” är att du kan anpassa plaggen lite mer! Tex. istället för att ha en tjockare tröja närmast huden så kan du ha ett underställ med hög fukttranssport närmast huden, för att sedan bygga på med olika lager beroende på kylan. Genom att transportera funkten från huden så minskar du risken för att bli kall (framförallt på vintern) och cyklingen blir mer behaglig.

Men skulle jag göra en guide för alla olika grader så skulle detta inlägg bli väldigt långt så jag väljer därför att inrikta mig mer åt där vi är idag – mellan 13-7 grader. Eller ja, halva landet är där iallafall.. 🙂

Så, hur tänker jag just nu när jag klär mig för att ta en tramptur? Finns det en generell regel som kommer att passa alla oavsätt ambitionsnivå?

Svar: Nej.

Som jag nämnt så många gånger tidigare så är vi alla olika och upplever kyla på olika sätt, men jag ska ge mina bästa tips när temperaturen visar mellan 13-7 grader så kan ni testa själva om det funkar för er som person.

20181006_124516

Vi börjar uppifrån och ner. Dessa tips är baserade på att man kör ett medelintensivt pass där man får upp flåset. Om man ska ha ett 100% myspass så bör man ta på sig lite till (framförallt på överkroppen) och ska du råprestera så bör du minska lite på kläderna. 

Huvud

När tempereaturen sjunker så upplever jag det otroligt viktigt att täcka huvudet/öronen. Det är egentligen strunt samma om man tror att “nee de behövs inte idag, de är ju faktiskt 12 grader” så blir det annorlunda när man sitter på cykeln. De gånger jag blivit sjuk, är de gånger jag inte haft en mössa/pannband på mig och därför har jag satt in som rutin att alltid ha det på mig under hösten. Dock är det så pass varmt att det inte behövs någon varm mössa utan en väldigt tunn ocn enkel funkar bra. På bilden har jag en tunn buff.

Hals

Att inte ha halsen helt exponerad nu på hösten är att föredra, sen behöver man inte ha en buff/halsduk om graderna är runt 13. Då räcker det, för mig, att bara ha en vindväst/vindjacka som har ganska hög krage. Närmar man sig 7 grader så börjar det bli dags att täcka med någon halsduk/buff.

Överkropp

Eftersom det fortfarande är så pass varmt så behöver man inte tänka så mycket på “lagerpålager” ÄN utan det räcker kort och gott med något långärmat och en vindväst. Eller som jag hade idag – en cykel t-shirt, lösa armar och en vindväst av tunnare material(10-11 grader). Om man ska köra en fisrunda (läs lugnpass) så är vindjacka att föredra, men ska pulsen upp lite så har vindvästen funkat PERFEKT än så länge.
Fördelen med lösa armar är att, om du får ett litet energiryck och vill pressa dig mer än du hade räknat med = du bli tokvarm = du kan enkelt ta av dig ärmarna och lägga dom i bakfickan. Smidigt, bra och enkelt.

Händer

Här kan jag inte säga så mycket mer än – långa, tunna handskar. Det är otroligt individuellt hur frusen man är om händerna, men för mina händer har det funkat optimalt med tunna handskar oavsett om jag kört MTB eller landsväg mellan graderna 13-7.

Underkropp

Nu är shortsäsongen slut och långa byxor ska på! Dock behöver man inte kika på fodrade byxor än utan det räcker gott och väl med antingen (som på bilden) sommarshortsen + lösa ben eller en “hel” långbyxa av tunnare material. Jag körde med ett par fodrade byxor när tempen låg runt 9-10 grader (mest för att jag hade glömt att tvätta, ups) och det var inte skönt alls. Det kändes enbart för varmt och lite instängt. Kör du en fisrunda – absolut. så kan det funka med fodrade byxor när det är ner mot 7 grader. Men det är knappt.

Fötterna

Denna punkt är sååååå individuell. Vissa människor fryser tårna av sig så fort temperaturen visar under 15 grader medan vissa undrar varför folk har skoöverdrag på vintern. Personligen tycker inte jag att det behövs överdrag än. När vi närmar oss 7 grader så KAN man ibland uppleva att det skulle va skönt med iallafall ett litet skydd för tårna (finns att köpa skoöverdrag som bara går över halva skon) men det har framförallt vart när man kör landsväg. Däremot så skadar det inte att ha lite varmare strumpor när graderna går ner. Dels så får man lite “myskänslor” när man har lite fluffigare strumpor men sen så kan det vara lite skönare när det närmar sig 7 grader.

Där har vi det! En kortguide för att klara sig genom höstkylan 😀

Ha en fantastisk helg och trampa lungt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *