fbpx

Hälsosam livsstil

Jag tror inte att det undgått någon alla olika artiklar, influnecers, tips och trix för att få en mer hälsosam livsstil. “Du ska äta dessa produkter för att gå ner i vikt”, “denna diet är det bästa som finns”, “vill du bygga musklar? Det finns bara ett sätt att göra på och det är SÅHÄR”” osv. Det bokstavligt talat VIMMLAR av olika sätt att leva och alla påstår sig vara det enda sättet att funka.

Men vad är egentligen en “hälsosam livsstil”? Vad definerar det? Är det att bara äta grönsaker från att du vaknar till att du somnar, eller är det köttfest och fett som är grejen?

I nästa blogginlägg så kommer jag skriva vad jag definerar som en hälsosam livsstil, men först ska vi göra en liten “uppgift” (kan vi kalla det). Jag ska börja med att ge två stycken exempelpersoner, Sanna och Martina. Dom två tjejerna lever två olika livsstilar och jag vill att ni försöker lista ut vem av dom som är mest hälsosam. MOTIVERA.
Kommentera antingen i blogginlägget eller på den sociala medie ni kom in på bloggen från (facebook, instagram osv).

Sanna: 

Sanna är en tjej på 24 år som jobbar på ett kontor i centrala stockholm. Hon är en person som inte bryr sig så värst mycket om varken kost eller träning utan gör lite som hon känner för. Dagarna är ganska stillasittande och när hon kommer hem så har mannen vanligtvis packat på skafferiet med popcorn, choklad, chips och alla de olika favoriterna.
PERFEKT, tänker Sanna, nu har vi gottis till filmen vi ska se ikväll!
De beställer en varsin pizza, förbereder de snacks de ska äta och sedan är filmkvällen igång. Det är en typisk vardag för Sanna och hon ser inget fel på den. Självklart vet hon att hon borde äta nyttigare, vilket hon även gör ibland, men hon bryr sig för lite för att ta tag i det utan väljer hellre att leva i nuet.
Sanna är inte extremt överviktig, som man kan tro på beskrivningen, utan hon har ett BMI på 29 vilket indikterar på övervikt men är precis innan det går över till “fetma”. Dock är detta en livsstil som hon inte planerat att ändra på vilket kommer leda till en fortsatt viktuppgång.

Annars är Sanna en väldigt glad och lycklig person. Hon har god relation till sig själv och andra i hennes närhet, hon är på en bra arbetsplats och har härliga kollegor. Det här med “sommar kroppen” är alltid något som har påverkat henne, utan hon lever hur hon vill, när hon vill.

Martina: 

Martina är lika gammal som Sanna och bor även hon i centrala stockholm. Den stora skillnaden mellan dom är att Martina är vad man skulle kalla ett “träningsfreak”. Hon jobbar på ett gym och tränar vid varje tillfälle hon får . Innan jobbet, på lunchen och efter jobbet. Man kan princip säga att hon bor på gymmet! Hennes största mål i livet är att hamna bland andra instagram profiler som en “snygg gymtjej” och lägger därför upp väldigt mycket bilder på sociala medier för att försöka nå det målet. Något som hon sätt är en gemensam nämnare för många modeller är att de är väldigt smala, så hon ser till att väga sig varje morgon och kväll samt all mat hon äter. Om hon någon dag skulle väga för mycket så äter hon helt enkelt inte på hela dagen.
Smidigt, tycker Martina, och ligger sedan dagen efter på samma vikt som hon planerat.

Martinas kosthållning innehåller mycket olika sallader och protein i form av kyckling, kött etc. Hon äter enbart lite fett, precis till minigränsen, och inga andra kolhydrater än grönsakerna.
Eftersom Martinas mål är att hamna bland dom stora instagrammodellerna så är hon aldrig riktigt nöjd med sin kropp utan fokuserar på den till 90% av dagen. Och eftersom hon spenderar större delen av sin vakna tid på gymmet så har hon inga nära relationer längre utan det är enbart kollegorna och kunderna på gymmet som hon pratar med.

Martina har ett BMI på 16 vilket är gränsen till kraftigt underviktig, men eftersom hon får väldigt mycket positiv bekräftelse genom sociala medier så anser hon inte att det är något problem utan snarare positivt.

 

Vem är mest hälsosam?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *