fbpx

HA ETT JOBB SOM ÄR KRAVLÖST, MED MÅNGA KRAV SOM FÅR DIG ATT KÄNNA DIG HEMMA.

Hej!
Rörig rubrik va? 😃 Det är inte så rörigt som det ser ut, men jag tycker det förklarar väldigt bra på ett otroligt förkortat sätt vad jag vill komma fram till.

Idag är utmattningssyndrom en vanlig sjukdom, att man “går in i väggen” av för höga krav från andra personer/ledningar eller att man har gör höga krav på sig själv är så ofta man hör från höger och vänster. Man känner att man inte räcker till och en innre stress börjar känna sig vid. Vanliga symptomer utöver stresskänslan kan vara:
– Smärta i magen, tarmproblem
Minnesstörningar
Oförmåga att hantera krav eller saker under tidspress
– Okontrollerade humörsvängningar
– Sömnproblem
– Fysiska symptom så som hjärtklapp, bröstsmärtor, yrsel m.m.

Oftast smyger sig detta på och du inser det inte förrens det är försent och det är därför denna psykoska sjukdom är så lömsk! Jag önskar att ingen i min närhet eller ens min värsta fiende ska behöva uppleva detta, så jag har teorier på vad man ska söka efter för att minska risken för att hamna där.

1. Först och främst ska du sätta dig ner och fundera på om du verkligen tycker om ditt jobb. Enligt min åsikt, så ska man aldrig vara kvar på ett jobb som du vantrivs på. Man ska absolut ta första bästa om man är i behov av pengar, men vet du att det inte är något för dig så fortsätt sök vidare medans du har det andra jobbet! Kanske plugga vidare? Ta distanskurser? Sätt dig och fundera på vad DU och ingen annan än DU mår bra på, finn det stället och använd det som riktmärke/motivation till alla val du gör från och med idag. Du lägger ändå 8 (9) timmar av din vakna tid på detta ställe, är det värt att må dåligt mer än 50% av dagen, varje vardag i resten av ditt liv? Svar nej.

2. Alla har vi olika grejer man “går igång” på, jag själv behöver få jobba självständigt och jag behöver få möjligheten att experimentera, bolla mina idéer och jag behöver känna att jag/det jag jobbar med växer. Står saker stilla eller jag får ingen möjlighet att göra något för att förändra/förbättra så tröttnar jag. Jag behöver lite action i vardagen och därför gör jag bara val i livet som kan leda till det. Vad går du igång på? Är det att leda eller bli ledd? Är det att röra dig mycket eller sitta still? Vill du uppfinna eller tycker du mer om jobb med mindre tankeverkstad? Sen gör du samma grej där, finn din livsstil och gör bara val sen som leder till ditt mål.

3. Många är väldigt morgontrötta, det är jag med så att släpa mig ur sängen svider. Men om du känner att det är en pina och plåga att gå till jobbet så är du fel ute. Fine, vissa dagar ÄR en plåga men nu pratar vi generellt då redan där ringer en varningsklocka om du känner dig plågad av tanken att åka till jobbet. Åter igen, morgonen är hemsk bara den, men vad jag menar är att du vaknar med en dålig/stressad känsla av att behöva gå till just det jobbet, inte dåligt över att sängen är perfekt mjuk och perfekt varm just när du ska upp (lömska jäkla säng). Då är det dax för dig att gå igenom steg 1 och 2.

4. Du kanske älskar arbetsplatsen med allt folk där i, men ändå mår du dåligt av tanken på jobbet? Det kanske är så att undermedvetet så klarar/orkar du och ditt sinnw inte det tempo som är på jobbet, kam vara både lugnt eller stressigt. Du kanske har en dröm som “störs” av det jobbet du har? Det är svårt att pricka alla möjliga aspekt, men känns något inte bra så är det ända jag kan komma på, som du kan göra, är att sätta dig nee och fundera på VAD det är som får dig att känna som du gör. Ibland är svaret dolt så du får kanske gräva lite extra, ta hjälp av nära och kära för att verkligen hitta felet. Det finns en plats för alla, det gäller bara att hotta sin.

Jag är väldigt glad över att jag funnit min, och så tidigt i livet med! För 5år sen kunde jag ALDRIG tro att jag skulle sitta här idag, Vantrivdes i skolan då en av anledningarna var att jag inte kunde hålla koncentrationen uppe då det var helt enkelt tråkigt, på det så skolkade man mycket och fick sämre kontakt med klassen vilket även där blev en “downer” så inget klaffade där alls. Hade lite ströjobb då jag alltid värdesatt mitt driv i att tjäna mina egna pengar, känna att dethär har JAG jobbat ihop. Men det var inte riktigt “rätt” ändå men jag var på väg åt rätt håll. Började på mitt nuvarande jobb men stationerad i Norrköping men kändes inte bra då heller. Jag hade ingen “plats” och kände mig inte behövd eller viktig för företaget så även där vantrivdes man.

Sen flyttade jag min position till Linköping, samma företag men helt annan roll. Jag blev viktig för företaget. Bara den lilla delen väckte en sån rush i kroppen, sen bara ökade och ökade den ju mer ansvar och “eget styrande” jag fick PLUS började cykla vilket jag även där fastnade för. Sen har alla mina val efter det gått emot ett mål. Alltid växa, innebär som person och allt jag håller på med. Idag är jag butikschef i Linköpings butiken, jag är (nästa år då om man ska va noga) tävlingscyklist, jag är spinninginstruktör på 24seven och kunde inte vara mer nöjd med min tillvaro. Och allt har jag fått med det mål som alltid triggat mig och får mig att sväva på moln, att växa

Så, hamna aldrig i bekvämlighetszonen om du faktiskt känner att ditt arbete tär på dig. Jag tror på att den känslan du ska få av att komma till jobbet är att “komma hem”. Jag tror inte på idéen att kämpa dag ut och dag in på ett ställe där du vill spy på jobbet, spy på dina kollegor och spy på din chef. Och är du chefen så spy på dig själv. Onödig energi och tid läggs på något som istället kunde få dig att må bra. Du ska känna dig avslappnad och bekväm där du är i sinnet för då känns alla krav som ställs på dig som inga krav alls. Kravlösa krav typ 😃 Då tror jag att världen blir plötsligt vägglös för dig och du kan klara vilken press som hellst, för du gillar det du gör. 😊

Va rädda om er ❤
PUSS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *