Det har alltid gått mycket snack om att det ska vara farligt att träna när temperaturen ligger på minussträcket. Det skadar lungor är det vanligaste jag hört, vilket till viss del stämmer fast ändå inte, men vad kan du göra för att minska risken för problematik i vinterkylan?
Om man börjar med de vanligaste delar så är det självklart att kl�� sig varmt men smart. Att köra på fleralagersprincipen är en utmärkt idé och den kan exempelvis se ut som så att du har ett tunt lager närmast kroppen som sitter tight och funkar som en ”svettransport”, medeltjockt mellanlager för värme och yttre tjockare lager och vimdtåligt material som skal.
Att hålla huvudet varmt är a & o då mesta värmen åker ut där, men lika viktigt är det att hålla händer, fötter, anklar, handleder, hals och midja varma när du ska träna ute under vinterhalvåret.
Om du inte är noga med att både värma upp lite mer än vanligt innan ditt pass eller att hålla de nämnda delar varma kan det medföra vissa komplikationer. Nedan punktar jag upp några av de tråkigheter som kan ske under din vinterträning:
- Risken för träningsinducerad astma och ihopdragna luftrör ökar då andningsfrekvensen ökar under träning varvid köldstressen i luftvägarna ökar.
- Risken för hälseneinflammation (Achilles paratendinit) ökar ordentligt då smörjmedlet i senmembranen blir mindre trögflytande i minusgrader, friktionen ökar och risken för problem stiger. Så värm upp ordentligt. Detta gäller säkerligen samtliga senor i kroppen, men vare sig du springer eller skidar så är hälsenan den senan som belastas mest och risken är givetvis högre där då.
- Inflammationsrisken i luftvägarna ökar då vinterluften är torr (kallare luften bär inte lika mycket vatten) samtidig som din utandningsluft transporterar ut värme och vatten från luftvägarna. Summan blir en lite mer ogästvänlig, torr, kall miljö i luftvägarna som ökar risken förinflammationer och eventuellt icke-reversibla förändringar i luftrören.
Bara för att risker finns, precis som med allt annat, så innebär det inte att man ska undvika utomhusträning. Däremot är det bra att veta om dessa grejer så man kan motverka i största möjliga mån att de förekommer!
Så på med kläder efter väder och ge er ut och pulsa i snön!
Punkter tagna från hemsidan presteramera.