fbpx

Ditt knä’s dröm

Jag känner att jag verkligen måste tipsa om detta!! På bara 1 månad så har en liten liten produkt gjort så SJUKT stor förändring!

Sedan Rikard och jag först träffade varandra så har han börjat träna mer kondition än tidigare vilket inkluderar cykling, löpning, simning och jaa.. You name it! Undra vems fel det är, hehe.
Det gick väldigt bra i början då han har en grundstyrka från att ha gymmat i många år så både energin och viljan var det inget fel på. Men tyvärr så ville inte kroppen hänga med och han fick otroligt ont i ena knät. Han försökte med stretching, värmande salvor, värmeskydd men inget hjälpte.

Tillslut, efter halvvättern, kom det till den grad att han enbart kunde cykla ca 30 minuter på landsvägscykeln innan det började göra ont. Springa klarade han enbart 2 km pga knät.

Förbannad och förtvivlad åkte han in till en rehabklinik i Norrköping för att kolla upp problemet och det visade sig vara ett “typiskt löparknä”. Han fick lite övningar att göra med rekommendationen att inte springa, cykla eller anstränga knät alls på ett tag för att sen se om han ens kan börja med det igen.

Här kommer det som är lite roligt med Rikard, när han känner sig begränsad så tar han till all den energi som finns för att göra så att han INTE blir begränsad. I detta fall var det genom att motbevisa sjukgymnastens dom och sökte igenom hela google, youtube och jaa. Allt du kan tänka dig för att få tips och råd från andra erfarna människor. Han kom in på en youtube-kanal för någon större träningsgalning som haft liknande problem som Rikard. I klippet berättade han om hur man fortfarande kunde träna (efter att ha vila en stund såklart) trotts dommen “löparknä” med ett speciellt knästöd. Han berättade om hur man skulle trappa upp försiktigt i intensitet och träningslängd samtidigt som man gjorde rehabövningarna som angivits.

Resultatet?

Efter att ha, under en månanads tid, trappat upp sakta men säkert och vart noga med både att värma knät + knästöd så kunde han i helgen springa i 3.5H. UTAN minsta känning i knät. 0%.
FÖRSTÅR NI HUR GALET DET ÄR?

Jag skriver inte detta för att man ska strunta i vad ens sjukgymnast säger för att i vissa lägen är det otroligt viktigt att lyssna. Jag skriver det inte heller för att det med 100% chans kommer att funka för dig, men har du liknande problematik så skulle jag 1. Åka till närmsta sjukgymnast och be om råd sen 2. testa denna produkt efter att ha vilat en period.
Kan denna lilla produkt hjälpa Rikard så otroligt mycket som den gjort så tror jag att den kan funka för fler.

Kort om löparknä:

På lårbenets utsida löper en fascia som heter Iliotibialbandet (ITB). ITB-fascian har infästningar bl a från stora sätesmuskeln (M. Gluteus Maximus) och från Pistolhölstermuskeln (M.Tensor Fascia Latae) och nertill fäster den på utsidan av underbenet (Tibia). Vid knäet finns det ett utskott på lårbenet (laterala epicondylen) som fascian passerar på vägen till underbenet. Tidigare trodde man att orsaken till smärtan var att det uppstod friktion när ITB glider fram och tillbaka över utskottet när man böjer knäet. Studier (Fairclough 2006) har dock påvisat att ITB har infästningar (sitter fast) på utskottet som mer eller mindre förhindrar glidning. Smärtan uppstår troligen då andra vävnader komprimeras (kommer i kläm) under ITB vid en ökad spänning i ITB.

Det är vanligt att löparknä uppkommer efter att man ökat på sin löpning (antal km, antal pass eller att man ökar farten) för snabbt.

Löparknä är smärta som uppstår på utsidan av knäet, i höjd med knäet eller strax nedanför. Smärtan kommer oftast inte direkt utan efter en stunds löpning. Vid vila lugnar smärtan oftast ner sig, men dyker upp igen vid nästa löptur. Ibland kan även en svullnad uppstå på utsidan av knäet och ibland smärtar även promenader (ffa om man låtit skadan fortgå utan åtgärd).
(Taget från runnersworld)

Knäbandet:

Mitt tips för idag är alltså att testa detta band! En variant som man gjort mycket tidigare är att tejpa knät vilket även det funkar! Nackdelen är dock att 1. det är lite mer osmidigt och 2. mindre skönt om du har hår på benen.

Hoppas ni gillar inlägg av denna typ så kommer det nog mer sådana 🙂

Klicka här för knäbandet!

rehband_core_knaband_25605_x2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *