fbpx

5 sätt att mota din förkylning

5 sätt att mota din förkylning

Att vara förkyld måste vara ett påhitt av djävulen, vad kan det annars vara? Han sitter säkert där nere just nu och njuter av vetskapen om att jag snart är helt förstörd. Huvudet är tungt, helt orkeslös och näsan känns tjock,,

Men jag tänker inte ge mig, så här nedan får ni 5 sätt att mota din förkylning, lite tips och trix i vardagen. Hoppas det hjälper!

 1. Drick egengjord te för att lindra din hosta
  Det finns väldigt många sk. förkylningste ute på marknaden men för att få ett som verkligen är bra så kostar det gärna på en slant. Så varför inte göra ett själv?
  Ända du behöver göra är att:
  – Stöta lite anisfröb i en mortel
  – Ta 1 tsk och sätt i en stor kopp
  – Häll på kokande vatten och låt dra i 15 min
  – Sila sen drick!
 2. Kryddsätt dina drycker med timjan
  Funkar riktigt bra att krydda på dina drycker med timjan för ökad chans att bli frisk fort. Förr använde soldater ofta timjan i sina drycker för att kunna agera djärvare i strid men numera vet vi att timjan innehåller den flyktiga oljan tymol som värkar bakteriedödande och välgörande vid förkyling med hosta.
 3. Motion, motion och lite mer motion. Kom ihåg att göra det rätt bara!
  Efter ett kort och intensivt träningspass är vi mer mottagliga för infektioner. Det beror på att kroppen är upptagen med att reparera de skador vi får i musklerna när vi tränar och då kan en och annan bakterie slinka igenom. Men på lite längre sikt verkar regelbunden motion tvärtom vara bra för immunförsvaret. Bland annat har man sett att den som tränar regelbundet har piggare immunceller. Precis som vi, blir även immuncellerna snabbare av träning och det gör att de snabbare hittar sin fiende förkylningsviruset.
 4. Vila är nyckeln
  Min svåraste punkt tror jag, den där vilan. Men oj vad nytta den gör! Precis lika viktigt som det är att vila/få god sömn efter träning för att låta dina muskler läka och byggas upp så fungerar din kropp på samma sätt när du är sjuk, till och med MER välbehövligt. Din kropp behöver få möjligheten att mota bort den bakterie som brytit ut och det sköter den helt på egen hand (förutom att du hjälper till med intag) och det ända du måste göra är att helt enkelt vila!
 5. Pepparmynta te är tummeupp
  Om du inte känner för att fixa ditt egna te, så köp pepparmynta te. Inte bara funkar det som smärtlindrande och kylande för mun och svalj, utan det är även slämmlösande vid förkylning med hosta. Men om inte det vore nog, så ger det en lindrande effekt på krampande besvär i mage och tarmar. Så pepparmynta är pure gold!

Bonus: Bara en teori som jag anser va logisk. Men under tävling så äter jag inget rött kött/väldigt svårsmält mat ca 12-24h innan då kroppen måste arbete så mycket med att bryta ner det. Nedbrutningsprocessen tar så mycket av energin jag behöver i benen så
därför avstår jag.
Men då komer jag självklart i tankarna, borde det inte vara lika dant när du är sjuk? Alltså att du ska äta lättsmält mat som är så mycket vitaminer och nyttigheter i som möjligt? Så kroppen inte behöver lägga så mycket energi på nedbrytning utan kan lägga mer energi på att mota bort bacillen?

Jag tror på den teorin och kommer därför att rekomendera den, har någon ett motargument varför det inte skulle stämma så kasta iväg, annars behåller jag min åsikt

Hoppas ni såg denna lista som givande, ville inte ta upp de allra vanligaste så som olika halstabletter, hostmedicin ect då jag tycker husmorskurer är betydligt roligare och i vissa fall BÄTTRE än de olika preparat vi har.

Tack och hej för mig idag, nu ska jag fortsätta kämpa för djävulen inte ska vinna 🙂

🙂hamta_531ee8092a6b2230fb995a04

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *