fbpx

Cykel på buss & tåg – smidigt eller osmidigt?

Cykel på buss och tåg, hur gick egentligen det?

Nu kommer mitt lite lätt sena inlägg om hur egentligen vägen tillbaka gick från Kebnekaise, för “lätt” vill jag inte påstå att det var.

Från själva fjällstation hade jag inte cykeln då den var kvar i Nikkaloukta så den delen var inga problem, jaa, om man ser det transportmässigt. Men jag hade ju visuelt sätt framför mig att jag skulle vara tillbaka i Nikkalukta ca 45min innan bussen skulle gå och då hinna packa ihop cykeln m.m i luugn och ro innan jag knallade bortåt.
Blev det så? Nä

Jag valde helikoptern från station just för dels – Jag var trött
dels- det är coolt.
MEN, helikoptern var försenad.. Det var molnigt och dant så de avvaktade med att lyfta ca 30-40 min sååå min tidsplanering blev bara tightare och tightare. När tillslut det var min tur att hoppa på så räknade jag ut att jag hade ca 10-15 min på mig att springa av, hämta cykeln sen springa till bussen.

Lagom stressad? Ja

Delen att hämta ut cykeln och dyl gick supersmidigt och jag sprang där med min packning, cykel och lätt haltande efter nedgången från kebnekaise.
Jag möttes av två herrar, en äldre och en yngre, och sa bädjande att:
“helikoptern blev mycket senare än planerat och jag hann verkligen inte packa ihop cykeln, vad vill ni att jag ska göra? Ska jag slänga ihop den nu? Funkar det? Jag kan vara supersnabb!”
Den yngre killen kollade skeptiskt på mig, såg hur han vred sig lite och tog en sattsning på att säga något i stil med att “den kan inte åka med” innan den äldre mannen hann före med att säga att cykeln ABSOLUT kan följa med den är INGEN fara!!

Lättnaden bara sköljde genom mig medan jag trippade bort med dom till bagageytrymmet, Den äldre herren bubblade på om din cykel som var PRECIS lika dan som min och han va SÅ nöjd osv. Cyklister <3
Den yngre herren lastade in min cykel, fortfarande med lite besvärad min, och sa sedan att:
“Ska hon inte betala extra då det är större bagage?”
Den äldre killen tänkte en millesekund innan han utbrast:
“Äsch, strunt samma, hon behöver inte betala!”

Scenariet ovan är precis anledningen till att jag var på ångestladdad inför resan hem, att du kommer hem kan baseras på vem du möter på bussen eller tåget. Hade det bara vart den yngre herren så är jag tveksam på att jag fått följa med, om inte annat behövt argumentera mig fram för att få åka med.

Efter bussresan så hade jag ca 1 timma tills tåget skulle gå, då passade jag på att packa om allt. Jag hade förberett med soppåsar från hotellet och tänkte plocka av hjul, vrida och vinkla styret för att kompromera cykeln så mycket som möjligt innan jag täckte den med soppåsarna så den går som “större bagage”.

Snyggt va? 😀

Med den och min packade rygga så trippade jag fram till tåget, ut går konduktören och kollar otroligt ogillande på mig och min packning, hon sa inget men man såg vad hon tänkte. Så jag (av någon dum anlendning men mest troligt för jag kände mig uttittad) frågade henne vart jag kunde ställa grejerna då det var medelstort. SUCK på mig själv, jag GAV henne ju möjligheten att uttrycka sitt ogillande för min fina cykel.

Hon svarade iallafall att:
” Mmmm… Den där är egentligen för stor för att få åka med på tåget…. Men aa,,, Det är ju inte fullbokat som tur är idag så får väl godkänna det… Ställ den där den inte är ivägen…”

Ytterligare ett exempel, och det är så förbannat tråkigt!! VARFÖR ska man inte försöka gynna cyklingen ?? VARFÖR VILL inte folk att vissa söker en mer aktiv och hälsosam (kanske inte så hälsosamt att cykla 150 mil iofs) livsstil istället för att ta bilen överallt? VARFÖR kan inte tågen bara gå fram några steg i utvecklingen och skapa kanske en förrådsvagn där man kan ställa cyklar, större bagage m.m. så det inte stör? Varför varför varför??

Jag shoffade in min cykel på lämpligt ställe sen satte mig. Bredvid mig satt en mycket trevlig herre som fick bli mitt resesällskap den tågresa och nästa! Han själv hade vart ute och vandrat i någon vecka och hade mycket kul att berätta!

Under tågresa nr 2 så hade jag bokat nattåg och där finns det olika alternativ att välja på, antingen ett rum med 6st bäddar, 3st bäddar, 2st eller så bokar man en hel sovkupé. Mannen som jag mötte hade bokat en hel sovkupé och jag hade bokat en 3 bäddars då jag tyckte att det borde va tillräckligt med space för att gömma undan cykeln under sängen..

Hittade ingen bild på 3bäddars, men tänkt dedär minus ena sidan. På bild såg det ut som att det skulle räcka med space. Mannen som bokat en hel kupé sa innan vi gick på att risken var stor att det INTE skulle få plats och skulle saker tvärskita sig så kunde jag ställa in cykeln i hans rum

*Ae säg inte att de ska bli fel här nu, snälla snälla snälla*

Jag går på tåget och möts av den trångaste gången i mitt liv, stapplar fram till rummet och möts av en mamma med hennes son – och jordens minsta rum.. HUR FASEN SKA JAG FÅ PLATS MED ALLT?? Hur får ens någon plats med något?

Så jag står där, stönande, stånkande och svärande åt att “JAG FÅR INTE UNDER CYKEL J*VELN” under sängen och dom står utanför rummet och väntar i säkert 20 min. Jag känner paniken bara öka mer och mer innan jag tillslut får till en halvbra, tillfällig lösning och förklarar för dom att jag löser dehär tills innan ni ska sova (klockan va ca 18-19) och pinnade iväg till konduktören på de nya tåget.

Jag förklarade läget med att jag missbedömt storleken på rummet och undrar ifall det finns någon sovkupé för mig att boka så jag får plats med allt. Och vet ni? DET LÖSTE SIG!
Dom absolut mest välspenderade pengarna på länge och jag var så nöjd med mitt rum. Allt fick plats, jag var själv i en liten kupé, hade toa och dusch. ALLT.
Så ska ni frakta cykel på nattåg – ta förfasen inget annat än antingen egen kupé eller boka 2 bäddsrummet med någon du känner. De andra är på tok för små!

Sista tågresan, från Stockholm till Norrköping va inga problem alls. Jag tog in min packning på området som är avsätt för större bagage och sen satte mig på min plats, simple as that.
Måste dock ge eloge till de två sista tågen, från boden-stockholm och stockholm-norrköping – dom hade MASSA glutenfria alternativ och egentligen till alla även om man är vegan, laktos m.m. GRYM service!!

Men en kort summering av vägen hem:

  • Se till att ha soppåsar ALT (ännu bättre) en cykelväska redo för hemfärden. Du ska aldrig försöka rulla in med cykeln utan att ha plockat isär den lite
  • Ta aldrig något annat än 2bädd eller egen kupé om du åker nattåg, allt annat är på tok för tight
  • Ser någon tjurig ut för att du går med din packning, säg inget, du får oftast inget bra svar
  • Oftast finns mat och på tågen men jag skulle ändå köpa på mig lite innan om möjligheten finns eller köpa på mig lite extra om den är öppen, fick känslan av att den ibland kunde bara va stängd helt plötsligt (menar längre period) och vissa grejer tar slut väldigt fort.

Detta var en grym lärdom för mig, jag tror inte egentligen att det är några JÄTTE problem att få med cykeln om man gör som jag gjorde (med viss modifiering) men räkna med att folk kommer inte gilla det, tyvärr.. Jag ÖNSKAR att det kan bli en ändring på detta snart, när kan utvecklingen gå framåt??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *