Alltså detta är fasen en av de bästa tipsen jag har för att enklare hålla sitt kostmål. Det tar sin lilla tid att skapa dem, absolut, men gör man dubbla satsen så har man ca 24 piroger att delvis äta direkt, delvis ha i kylen inför kommande måltidet men också för att frysa in! De smakar precis lika gott när de är upptinade och är även sjukt smidiga att ha om man tex ska iväg på picknik eller är på resande fot när man jobbar.
Nu höjjer jag dessa till skyn men just piroger i sig är verkligen tok-smidigt. Fyllningen kan du helt avgöra själv vad du vill ha i och du kan göra dem med vanlig färs om så önskas. Jag vill flika in att färsen gör jag alltid på känn och ska försöka uppskatta mängden som jag hade i. Men annars gör du bara färs precis som du alltid gör och ha som fyllning.
Smaklig måltid!
Deg
- Smula ner jästen i en bunke
- Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter.
- Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
Veggofärs
- Hacka löken och riv morötterna
- Stek löken tillsammans med kryddorna. Du kan komplettera med extra kryddor sedan så krydda en lagom mängd och sedan öka när allt är i.
- Tillsätt färsen och stek tills färsen tinat.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpure, soja, morötter och majs. Låt koka upp.
- Smaka av med kryddor sedan låt svanla medan du fixar med degen.
Piroger
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt. Du kommer troligen behöva tillsätta mer mjöl än du tror då glutenfri deg gärna kletar sig ganska mycket.
- Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter.
- Fördela fyllningen på dem.
- Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Ta lite vatten på kanten som i en halvmåne så fäster de lättare. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med smör, olja eller uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten, ljummet
- 2 msk olja
- 1 msk fiberhusk
- 1 dl kesella 1 %
- 1 tsk salt
- ca 7 dl fin glutenfri mjölmix
Veggofärs
- 500 g Anamas veggofärs
- 3-4 st Morötter
- 1 st gullök
- 0,5 st burk majs
- 1 st burk krossade tomater
- 0,5 dl tomatpure
- 1-2 msk soja (glutenfri vid intollerans)
- Kryddor: Salt, peppar, paprikakrydda, vitlökskrydda, chiliflakes
Till pensling
- Ägg, smör eller olja. Jag tog ägg.