Glutenfri Semla med Vaniljkräm
40 min
Planen från start var att baka en semla utan tillsatt socker och (såklart) glutenfri. Men när det visade sig att jag inte hade allt hemma mitt i receptet så fick jag lösa det med vanligt socker. Så nedan har ni ett recept på en semla som är glutenfri, med mindre socker än en vanlig semla men samtidigt så oerhört god! Den innehåller även mer protein då jag bytte yoghurt mot vaniljkvarg.
Semelbullar
-
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ägg, yoghurt och havregryn i en skål och mixa med en stavmixer.
-
Tillsätt övriga ingredienser och blanda med en sked. Låt degen vila under några minuter.
-
Forma sex runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (eller tills bullarna är fasta). Låt svalna.
Vaniljkräm
- Koka allt till vaniljsåsen, förutom vaniljpulvret. När det har tjocknat kan du ta kastrullen från plattan.
- Blanda i vaniljpulvret och låt det få stå ett tag.
Vispa grädde till önskad hårdhet. Skär sedan av toppen på bullen och gröp ut ett litet hål. Fyll med valfri mängd vaniljkräm, lägg sedan på vispad grädde och lägg sist på locket. Dekorera vid önskemål med floursocker.
Semelbullar:
- 2 ägg
- 100 gram vaniljkvarg Arla
- 4 msk havregryn (glutenfritt tog jag)
- 3 msk mandelmjöl
- 3 msk sockerersättning eller 1 msk vanligt socker
- 2 msk pofiber
- 2 msk kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm kardemumma
- 2 krm vaniljpulver
Vaniljkräm
- 1 st ägg
- 1 dl mjölk
- 0,5-1 tsk stevia eller 0,5 msk socker
- 0,5 msk potatismjöl
- 0,5 tsk vaniljpulver
Grädde & dekoration
- 2 dl vispgrädde
- Floursocker som dekoration